Η Porsche δεν έχει καμία πρόθεση να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Bloomberg που υποστήριζε το αντίθετο.
Το ρεπορτάζ του Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Όλιβερ Μπλουμ —ο οποίος ηγείται και του ομίλου Volkswagen— εξέταζε το ενδεχόμενο μεταφοράς των τελικών σταδίων συναρμολόγησης, όπως η τοποθέτηση εσωτερικών εξαρτημάτων ή ελαστικών, σε μονάδα των ΗΠΑ, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση από τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές οχημάτων.
Η Porsche ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο σχέδιο. Όπως και η Audi, η εταιρεία δεν διαθέτει μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς, ειδικά σε μια περίοδο υποτονικής ζήτησης, σκληρού ανταγωνισμού στην Κίνα και αργής διείσδυσης των ηλεκτρικών μοντέλων της.
Ο οικονομικός διευθυντής της Porsche, Jochen Breckner, είχε δηλώσει ήδη από τα τέλη Απριλίου ότι η τοπική παραγωγή στις ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμη, λόγω χαμηλών πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά — ακόμη και στην περίπτωση συνεργασίας με άλλη μάρκα του ομίλου VW.
Νωρίτερα το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Porsche AG εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της τελικής συναρμολόγησης των οχημάτων της στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις της διοίκησης.
Η γερμανική μάρκα, που ελέγχεται από τη Volkswagen AG, ενδέχεται να μεταφέρει διαδικασίες όπως η τοποθέτηση εσωτερικών εξαρτημάτων ή ελαστικών σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που είναι κοντά στον CEO Όλιβερ Μπλουμ. Επί του παρόντος, η Porsche δεν έχει καμία μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένη στους νέους δασμούς.
Ο Μπλουμ έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει μεταφορά της βασικής παραγωγής από τη Γερμανία, όπου παραμένει το επίκεντρο της κατασκευής πλαισίων και συστημάτων κίνησης. Ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει πως «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά».
Μια μεταφορά των τελευταίων σταδίων συναρμολόγησης στις ΗΠΑ ενδέχεται να διατηρήσει την ετικέτα “Made in Germany” και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στην πίεση Τραμπ για ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης. Η μητρική Volkswagen λειτουργεί ήδη αρκετές μονάδες παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκπρόσωπος της Porsche δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσημα σχέδια για παραγωγή στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική της Porsche να εδραιωθεί ως brand υψηλής ανάπτυξης και περιθωρίου έχει κλονιστεί από την υποτονική ζήτηση ηλεκτρικών μοντέλων, την κατάρρευση της αγοράς πολυτελείας στην Κίνα και τους 25% δασμούς στις ΗΠΑ, που εφαρμόζονται από τον Απρίλιο.
Η εταιρεία έχει αναθεωρήσει δύο φορές τις προβλέψεις της μέσα στο 2025, ενώ έχει ξεκινήσει περικοπές προσωπικού στη Γερμανία και περιορίζει τις φιλοδοξίες της στον τομέα των μπαταριών.
Ανταγωνιστές όπως η Mercedes-Benz ήδη προχωρούν σε μεταφορά μέρους της παραγωγής τους στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις ίδιες πιέσεις.