Πιο κοντά η επιβολή τέλους 2 ευρώ στα πακέτα από Shein και Temu

Σκληραίνει η στάση της Ευρώπης απέναντι σε Temu, Shein, Alibaba. Στο στόχαστρο τα δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ που έρχονται αδασμολόγητα

Shein & Temu © EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Τη σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης προς τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, ειδικά προς εκείνες της Κίνας, από τις οποίες προέρχεται πάνω από το 91% των δεμάτων προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές της Ένωσης, όχι μόνον τάσσονται υπέρ της επιβολής τέλους 2 ευρώ σε κάθε μικροδέμα προερχόμενο από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά ζητεί επιπλέον να μειωθεί το όριο της αξίας των δεμάτων που διέρχονται αδασμολόγητα τα σύνορα της Ευρώπης.

Ειδικότερα δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ, σήμερα διέρχονται από τα τελωνεία της Ε.Ε. αδασμολόγητα (κανόνας de minimis). Η πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αναφέρει ότι το ΕΚ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προκύπτουν από τα ισχύοντα τελωνειακά κενά, ιδίως την κατάχρηση της εξαίρεσης de minimis της ΕΕ για προϊόντα έως 150 ευρώ.

Προσθέτει ακόμη ότι η εξαίρεση αυτή «οδηγεί σε μαζικές εισαγωγές εμπορευμάτων με δασμολογητέα αξία χαμηλότερη της πραγματικής που διαφεύγουν από τον κανονιστικό έλεγχο, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, θέτουν σε μειονεκτική θέση τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και εντείνουν την ήδη υπέρμετρη επιβάρυνση των μεταφορέων».

Αναφορικά με το τέλος διεκπεραίωσης των 2 ευρώ στα δέματα που παραδίδονται απευθείας στους πελάτες και 0,50 ευρώ σε αποθήκες των παραγωγών των προϊόντων, οι ευρωβουλευτές είναι σύμφωνοι με την επιβολή τους, αρκεί η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Όπως σημειώνει η πρόταση ψηφίσματος, το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να προβεί σε κατάλληλη αξιολόγηση του κατά πόσον το προτεινόμενο ποσό συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του κατά πόσον είναι επαρκές και αναλογικό για την επίτευξη των στόχων. Προσθέτει επιπλέον ότι «επιμένει ότι αυτό το τέλος διεκπεραίωσης δεν πρέπει να βαρύνει τον καταναλωτή».

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η υποχρέωσης των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών να παρέχουν διεύθυνση επαναποστολής και σημείο επαφής εντός της ΕΕ, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιστρέφουν εύκολα τα μη συμμορφούμενα προϊόντα χωρίς υπερβολικό κόστος και να μπορούν οι αρχές να επιθεωρούν τα εμπορεύματα, την παροχή κινήτρων για ασυσκεύαστες εισαγωγές και ενθάρρυνση των πλατφορμών να δημιουργήσουν αποθήκες και να διαχειρίζονται αποστολές εντός της ΕΕ, την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στους τελεωνειακούς ελέγχους κ.ά.

Η πρόταση ψηφίσματος του ΕΚ συνοδεύει την επιχειρούμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού τελωνειακού κώδικα και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 619 ψήφων υπέρ, 26 κατά και 46 αποχές. Στο κείμενο της πρότασης, στοχοποιείται ιδιαίτερα η Κίνα, η οποία όπως αναφέρεται στην εισήγηση, είναι η πηγή για το 91% των δεμάτων που φτάνουν

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσιάστηκε το ΕΚ κάθε ημέρα στην Ενωμένη Ευρώπη φτάνουν 12 εκατ. τεμάχια δεμάτων (εκ των οποίων το 3%, δηλαδή 360.000 τεμάχια εκτιμάται ότι φτάνουν στην Ελλάδα), αξίας χαμηλότερης των 150 ευρώ. Ο αριθμός τους σε ετήσια βάση το 2024 ξεπέρασε τα 4,6 δισ. τεμάχια για την Ε.Ε. (138 εκατ. αφορούν στην Ελλάδα) και το 91% αυτών προέρχονται από τις μεγάλες κινεζικές πλατφόρμες, Temu, Shein, Alibaba κ.ά.

Στην εισήγηση προς το ΕΚ αναφέρεται ακόμη ότι «η κυκλοφορία επιβλαβών προϊόντων στην ενιαία αγορά κλιμακώνεται και ότι οι καταναλωτές της ΕΕ σπαταλούν 19,3 δισ. ευρώ ετησίως αγοράζοντας επικίνδυνα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και είναι επιζήμια για τις οικονομίες μας», ενώ επιπλέον υπογραμμίζεται η ραγδαία ανάπτυξη αυτού του είδους του εμπορίου, καθώς μέσα σε δύο χρόνια ο όγκος τριπλασιάσθηκε. Το 2022 είχαν εισαχθεί 1,4 δισ. αντικείμενα, ένα χρόνο αργότερα 2,4 δισ. αντικείμενα και πέρυσι 4,6 δισ. αντικείμενα.

Ορισμένες από τις προτάσεις που εγκρίθηκαν χθες απο το ΕΚ α θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, η οποία ξεκίνησε χθες, στις 8 Ιουλίου 2025.