Γαλλία και η Βρετανία είναι έτοιμες να «συντονίσουν» τα μέσα πυρηνικής αποτροπής που διαθέτουν και να προστατεύσουν την Ευρώπη από οποιαδήποτε «ακραία απειλή», αλλάζοντας άρδην τα αντίστοιχα αμυντικά δόγματα, με φόντο την επιδείνωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ανακοίνωσαν το Παρίσι και το Λονδίνο. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανακοινώνουν συμφωνία για το μεταναστευτικό με σύνθημα «ένας μέσα, ένας έξω»…
Με την ευκαιρία επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Μακρόν και ο Στάρμερ θα υπογράψουν σήμερα νέα διακήρυξη που θα τονίζει «για πρώτη φορά» ότι «όλα τα μέσα αποτροπής των δυο χωρών είναι ανεξάρτητα, αλλά μπορούν να συντονιστούν», ανέφεραν το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας και η προεδρία της Γαλλίας.
Πρόσθεσαν πως δεν υπάρχει «καμιά μείζων απειλή για την Ευρώπη που δεν θα απαντηθεί από τις δυο χώρες», χωρίς να ξεκαθαρίσουν τη φύση της «απάντησης» αυτής.
Η εθνική κυριαρχία για την απόφαση χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένει απόλυτη, αλλά «κάθε αντίπαλος που απειλεί ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ισχύ των πυρηνικών δυνάμεων των δυο χωρών», ανέφεραν το Λονδίνο και το Παρίσι.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ομάδα πυρηνικής επίβλεψης» στην οποία θα συμπροεδρεύουν το Ελιζέ και το Cabinet Office (το υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης) θα αναλάβει τον «συντονισμό της αυξανόμενης πολιτικής στο πεδίο της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων».
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κοινή διακήρυξη «Τσέκερς» του 1995, όταν ακόμη οι δυο χώρες, οι μοναδικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα στη Δυτική Ευρώπη, δεν είχαν εξελίξει το πλαίσιο της συνεργασίας τους στο πεδίο της αποτροπής. Ωστόσο έκτοτε η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεαματικά, ειδικά μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η αβεβαιότητα για την δέσμευση των ΗΠΑ στους ευρωπαίους συμμάχους τους και τους συμμάχους στο NATO εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο ισχύουν ακόμη οι αμερικανικές εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Στάρμερ και Μακρόν ανακοινώνουν συμφωνία «ένας μέσα, ένας έξω» για το μεταναστευτικό
Επίσης, ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσουν την Πέμπτη μια συμφωνία «ένας μέσα, ένας έξω» για τη μετανάστευση, βάσει της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ορισμένους αιτούντες άσυλο που διασχίζουν τη Μάγχη, επιστρέφοντας άλλους στη Γαλλία.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ολοκληρώσουν την τριήμερη κρατική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου με κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάσουν το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των διασχίσεων με μικρά σκάφη.
Το πρωί της Πέμπτης συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως η ημερομηνία έναρξης, αλλά φαίνεται πως έχουν αρθεί άλλα εμπόδια, όπως η αντίθεση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανακοίνωση θα γίνει στο φινάλε της πρώτης κρατικής επίσκεψης Ευρωπαίου ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ήδη συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο και έχει απευθύνει ομιλία σε βουλευτές και λόρδους στην επίσημη αίθουσα του Κοινοβουλίου, μεταδίδει ο Guardian.
Την Τετάρτη, κυβερνητικές πηγές σε Παρίσι και Λονδίνο περιέγραψαν τις διαπραγματεύσεις ως «πολύπλοκες» και «ρευστές», με την Ντάουνινγκ Στριτ να εκφράζει την ελπίδα για «χειροπιαστή πρόοδο» προς την επίτευξη συμφωνίας.
Μια γαλλική πηγή σημείωσε πως το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση των αστυνομικών δυνάμεων στις βόρειες ακτές της Γαλλίας παραμένει «σαφώς πολύ ευαίσθητο πολιτικά».
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες πιλοτικού σχεδίου που αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέφει μόνο 2.600 άτομα ετησίως — ποσοστό περίπου 6% του συνόλου των διασχίσεων.
Στο λευκό βιβλίο της για τη μετανάστευση, η κυβέρνηση του ΗΒ έχει προτείνει τη χορήγηση βιομετρικών κιτ στην Υπηρεσία Συνόρων, ώστε να εντοπίζονται όσοι εργάζονται παράνομα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Γαλλίας για τη «σκιώδη οικονομία» της Βρετανίας.
Οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν εδώ και χρόνια να υπογράψουν συμφωνία επαναπροώθησης με στόχο τη μείωση των διασχίσεων της Μάγχης με μικρά σκάφη, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Υπουργοί της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι είχαν πλησιάσει σε συμφωνία, αλλά η Γαλλία διατηρούσε επιφυλάξεις για τον ενδεχόμενο ρόλο της παράνομης απασχόλησης ως «μαγνήτη» για μετανάστες.
Τον Μάρτιο του 2023, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να συμφωνήσει σε μια φόρμουλα κατά την οποία το ΗΒ θα δεχόταν «έναν… ή και περισσότερους» αιτούντες άσυλο για κάθε άτομο που επαναπροωθείται. Υποστήριζε ότι αυτό θα «έσπαγε γρήγορα το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» και ότι ο όγκος των αφίξεων, ακόμη και αν ήταν αρχικά μεγάλος, θα μειωνόταν σύντομα.
Σύμφωνα με στελέχη του Εργατικού Κόμματος, η πρόοδος στις συνομιλίες οφείλεται και στην απόφαση της νέας κυβέρνησης να εγκαταλείψει το αμφιλεγόμενο σχέδιο αποστολής αιτούντων ασύλου στη Ρουάντα. Επικαλούνται επίσης τη θετική προσωπική σχέση μεταξύ Μακρόν και Στάρμερ, καθώς και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης για την πάταξη της παράνομης εργασίας.
Η Βρετανία έχει ήδη συμφωνήσει να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στις βόρειες ακτές, υπογράφοντας το 2023 συμφωνία 480 εκατ. λιρών για την ενίσχυση των περιπολιών και της παρακολούθησης μέσω drones και κιάλια νυκτός.
Ωστόσο, μέχρι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση, συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση για το ύψος της επιπλέον χρηματοδότησης από πλευράς ΗΒ, την ημερομηνία έναρξης του νέου συστήματος και την κλίμακά του.
Η Γαλλία έχει πρόσφατα συμφωνήσει να αναχαιτίζει πλοιάρια σε απόσταση έως 300 μέτρων από τις ακτές της, αλλά ζητά τώρα επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων, σκαφών και drone για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής.
Το Παρίσι εμφανίζεται επίσης προβληματισμένο για την πιθανότητα νομικής προσφυγής κατά της πολιτικής αυτής στα γαλλικά δικαστήρια, καθώς φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ευδοκιμήσει.