Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεπέρασε με ευκολία την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία απειλούσε να ανατρέψει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, 360 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 175 υπέρ, ενώ υπήρξαν 18 αποχές — πολύ κάτω από το απαιτούμενο όριο των δύο τρίτων και των τουλάχιστον 361 θετικών ψήφων.
Η πρόταση, με πρωτοβουλία του Ρουμάνου ευρωβουλευτή Γκεόργκε Πιπερέα από το ακροδεξιό κόμμα AUR, μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), κατατέθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα με 74 αρχικές υπογραφές, κυρίως από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.
Το κείμενο επέκρινε τη διαχείριση των ευρωπαϊκών ταμείων ανάκαμψης από την πρόεδρο της Κομισιόν, την απόφασή της να παρακάμψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο νέο αμυντικό δανειακό πρόγραμμα SAFE, καθώς και τη συμμετοχή της στο λεγόμενο «Pfizergate».
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση της Δευτέρας, η έμφαση μετατοπίστηκε από την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν στον ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει πολιτικά, υπό την ηγεσία του Μάνφρεντ Βέμπερ.
Νωρίτερα το Politico ανέφερε ότι λίγο πριν την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε ένα επικό ξέσπασμα εσωτερικής διάσπασης, προσφέροντας μια κρίσιμη παραχώρηση στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Progressive Alliance of Socialists and Democrats-S&D).
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί το μεσημέρι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διαχείριση των συμβολαίων με την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόση μακροπρόθεσμη ζημιά ενδέχεται να επιφέρει η διαδικασία στο κύρος της, σχολιάζει το Bloomberg.
Η φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα σημάνει το τέλος της επίμονης αυτής αντιπαράθεσης, καθώς επιχειρεί να κλείσει εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Όμως εξακολουθεί να έχει μπροστά της κρίσιμους πυλώνες της πολιτικής της, οι οποίοι εξαρτώνται από την υποστήριξη του Κοινοβουλίου — ιδίως η διατήρηση της Πράσινης Συμφωνίας σε τροχιά και η παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ένας από εκείνους που καραδοκούν για το επόμενο στραβοπάτημά της: χθες δήλωσε στη φον ντερ Λάιεν ότι «ήρθε η ώρα να φύγετε».
Λίγο μετά το μεσημέρι την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν δεκάδες ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς κατά της επικεφαλής της Κομισιόν. Οι Σοσιαλιστές είχαν απειλήσει με αποχή, κάτι που θα σήμαινε την κατάρρευση του κεντρώου συνασπισμού που τη στήριξε για να αναλάβει την ηγεσία της Επιτροπής. Ωστόσο, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής οδήγησε την Επιτροπή να δεσμευθεί για τη διατήρηση του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus» — ενός εργαλείου που στηρίζει την απασχόληση και την κατάρτιση — στην επερχόμενη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Η σταθερότητα της οικογένειας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» απέφερε «μια σημαντική νίκη για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας. Αλλά από την άλλη όχθη, ο εισηγητής προϋπολογισμού του ΕΛΚ, Ζίγκφριντ Μουρεσάν, σχολίασε απαξιωτικά. Αυτή ήταν η βασική απαίτηση των Σοσιαλιστών, είπε, και θα περνούσε ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της σημερινής ψήφου. Το αποτέλεσμα: Οι Σοσιαλιστές θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός τους.
Με τους Σοσιαλιστές πίσω στο «στρατόπεδο», οι Φιλελεύθεροι του Renew ακολούθησαν και δήλωσαν ότι θα απορρίψουν την πρόταση μομφής— «πολλοί με βαριά καρδιά», όπως σημείωσε εκπρόσωπός τους: «Αλλά αυτή δεν είναι στιγμή να παίζουμε το παιχνίδι της ακροδεξιάς εις βάρος της Ευρώπης.» Οι Πράσινοι επίσης αναμένεται να συνταχθούν.
Η πρόταση μομφής που θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκρυσταλλώνει τη διογκούμενη πολιτική αντίθεση προς μία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει στραφεί δεξιότερα και βρίσκεται όλο και συχνότερα σε σύγκρουση με δύο από τις βασικές πολιτικές ομάδες που την ανέδειξαν στην εξουσία, σχολιάζει το Politico.
Το ίδιο το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για τη διαχείριση των αγορών εμβολίων κατά την πανδημία — το σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως «Pfizergate» — αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό ορόσημο για την 66χρονη Λάιεν, η οποία έως σήμερα είχε καταφέρει να διατηρεί απόσταση από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση.