Η αλλαγή της ρητορικής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επαναφέρει τις ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ. Δηλώνοντας ότι θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις 100% σε όσες χώρες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εάν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία Μόσχας – Κιέβου εντός 50 ημερών και ότι θα στείλει όχι μόνο αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot, αλλά, επίσης, επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, ο Τραμπ γυρίζει απότομα την πλάτη του στη Μόσχα. Είναι μια ριζική μεταστροφή της στάσης της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, που μέχρι πρότινος μοιραζόταν μεγαλύτερη πολιτική εγγύτητα με το καθεστώς του Κρεμλίνου, παρά με την Ευρώπη ή το Κίεβο.
Πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν τον Τραμπ να καλεί τον καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, την Παρασκευή 11 Ιουλίου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τις ρωσικές επιθέσεις στο Κιέβο και δηλώνοντας έτοιμος να αποδεχτεί την προσφορά του για την αγορά αμερικανικών όπλων με γερμανικά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν μία από τις πιο δύσκολες ημέρες για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε 597 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και 26 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μια δριμεία ολονύκτια επέμβαση. Δυο ημέρες πριν είχε, επίσης, επιτεθεί με 728 drone και 13 πυραύλους, οι οποίοι έφτασαν μέχρι το Λουτσκ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Τον Ιούνιο, συνολικά, η Ουκρανία προσπάθησε να αναχαιτίσει 5.209 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τη Ρωσία σε σχέση με 580 έναν χρόνο πριν, ενώ ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως τα θύματα των αμάχων βρίσκονται στο υψηλό τριετίας.
Εδώ και έναν μήνα οι κυβερνώντες στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να πάρουν τον Αμερικανό πρόεδρο με το μέρος τους. Η μεταστροφή του Τραμπ αποδίδεται, κυρίως, στην εξάντληση της υπομονής του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πεπεισμένος πως θα κατάφερνε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, πιέζοντας ακόμη και το Κίεβο να παραιτηθεί της εθνικής κυριαρχίας του στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, ο Πούτιν ενέτεινε τις πυραυλικές επιθέσεις μέχρι και στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν αμείωτα ακόμη και μετά το τελεσίγραφο των 50 ημερών από τις ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου η Ουκρανία έχει αποφύγει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Πηγές των Financial Times αποκάλυψαν την Τρίτη πως ο Τραμπ ρώτησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εάν προτίθεται να χτυπήσει στόχους μέχρι τη Μόσχα ή ακόμη και τη Αγία Πετρούπολη, που απέχει 1.600 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, εάν είχε τα όπλα. «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;», φαίνεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Ουκρανό ομόλογό του σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου, την εορτή της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το περιοδικό The Atlantic, ο Αμερικανός πρόεδρος νιώθει βαθύτατα προσβεβλημένος από την αδιαφορία της Μόσχας, με τον Πούτιν να εντατικοποιεί τις επιθέσεις στην Ουκρανία αφότου ο Τραμπ αποκατέστησε τις επαφές μαζί του. Σε κεντρικό άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό τόνισε πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν πως η προσέγγιση του Τραμπ στον Ζελένσκι -μετά την επεισοδιακή μεταξύ τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου- δεν αντανακλά μια αλλαγή στη γενικότερη γεωπολιτική στάση των Ρεπουμπλικανών.
Υπάρχει και μια συμπληρωματική ανάγνωση της μεταστροφής του Τραμπ υπέρ της Ουκρανίας. Παρατηρείται ένα ρήγμα στους κόλπους του κινήματος MAGA (Make America Great Again), με μια σημαντική μερίδα των οπαδών του Τραμπ να διαμαρτύρεται για το πόρισμα της γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, ότι δεν υπάρχει «καμία ενοχοποιητική λίστα πελατών» του γνωστού παιδεραστή και σωματέμπορου Τζέφρι Επστάιν. Ο Τραμπ είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα έδινε στη δημοσιότητα μια τέτοια λίστα, ενώ σήμερα υπεραμύνεται των αποφάσεων της Μπόντι.
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ είχε επίσης δεσμευτεί πως θα έληγε την ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν η Ουάσιγκτον θα παραδώσει επιθετικά όπλα ή ακόμη και τα πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία -μέσω αγοραπωλησιών με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ-, το θέμα αυτό στρέφει την προσοχή του κόσμου στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και όχι στις εσωτερικές διεργασίες του κινήματος MAGA. Έτσι, ο Τραμπ κερδίζει μεγαλύτερη αποδοχή τόσο εντός, όσο και εκτός των ΗΠΑ, καθώς μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε ένα ευρωπαϊκό δράμα.
Όπως επισημαίνεται από πολιτικούς αναλυτές, η ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς είναι μεγάλη, όχι απλά για την επιβίωσή της, αλλά και για την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας. Σε ομιλία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Chatam House τον περασμένο μήνα, είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ μέχρι το 2030. Η επανασύνδεση του Τραμπ με το ΝΑΤΟ είναι πολύτιμη, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, για την τόνωση της άμυνάς της, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν απρόβλεπτες.