FT: Ο Τραμπ πρεσάρει για μίνιμουμ δασμό 15–20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Η σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ στο θέμα των δασμών τεστάρει τις αντοχές και την αυτοσυγκράτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/WILL OLIVER

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις απαιτήσεις του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ζητώντας κατώτατο δασμό 15% έως 20% σε οποιαδήποτε συμφωνία με το μπλοκ, σύμφωνα με τρεις πηγές των Financial Times, που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Η σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου στοχεύει να «δοκιμάσει τα όρια αντοχής» της Ε.Ε., μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για ένα πλαίσιο συμφωνίας, που προέβλεπε βασικό δασμό 10% στα περισσότερα προϊόντα. Άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι ο Τραμπ δεν έχει πειστεί ούτε από την τελευταία πρόταση της Ε.Ε. για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει τον υφιστάμενο δασμό 25% για τον τομέα των οχημάτων.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., παρουσίασε απαισιόδοξη εικόνα για τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Ουάσινγκτον προς τους πρεσβευτές της Ε.Ε. την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση πλέον εξετάζει αντίστοιχο δασμό πάνω από το 10%, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει την Ε.Ε. σε δύσκολη θέση, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου, κατά την οποία ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως θα επιβάλει δασμό 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει για αντίποινα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τη λήψη μέτρων και ίσως εξαναγκαστεί να αποδεχτεί μια βάση δασμών άνω του 10% σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Σε ένδειξη της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στην Ευρώπη για την πιθανότητα συμφωνίας, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις ευρωπαϊκές προτάσεις για μείωση των δασμών σε συγκεκριμένους κλάδους. «Το αν μπορούμε ακόμη να δημιουργήσουμε τομεακούς κανόνες, το αν μπορούμε να μεταχειριστούμε διαφορετικά κάποιους τομείς σε σχέση με άλλους, είναι ανοιχτό ζήτημα», δήλωσε ο Μερτς. «Η ευρωπαϊκή πλευρά το υποστηρίζει. Η αμερικανική πλευρά το βλέπει πιο επικριτικά».

Εάν ο Τραμπ επιμείνει σε μόνιμους αμοιβαίους δασμούς της τάξης του 15% έως 20%, αυτοί θα βρίσκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο με εκείνο όταν ξεκίνησαν οι εμπορικές συνομιλίες τον Απρίλιο, και ενδέχεται να ωθήσουν τις Βρυξέλλες σε αντίποινα, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στους FT.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει τομεακούς δασμούς 50% σε προϊόντα όπως το ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. «Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ θα μας αφήσουν άλλη επιλογή», συμπλήρωσε. Ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «το κλίμα έχει σαφώς αλλάξει» προς όφελος των αντιποίνων. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε το 15%», είπε.

Ο Τραμπ προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές στις αρχές Απριλίου όταν επέβαλε υψηλούς «αμοιβαίους» δασμούς σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, πριν τους μειώσει στο 10% για 90 ημέρες. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν από τότε εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά, και οι επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Βραζιλίας.

Αν και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η εμπορική πολιτική του Τραμπ ενδέχεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο ίδιος έχει ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόνο ελαφρώς αυτόν τον μήνα. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έσοδα από τελωνειακούς δασμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο, χωρίς να υποστούν ευρείας κλίμακας αντίποινα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους.

Τα πλάνα της ΕΕ για αντίποινα στους δασμούς Τραμπ

Η Ε.Ε. έχει σχεδιάσει αρκετά πακέτα αντιμέτρων, αλλά έχει επανειλημμένα αναβάλει την εφαρμογή τους, συνδέοντάς την με την προθεσμία διαπραγμάτευσης της 1ης Αυγούστου που έθεσε ο Τραμπ.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 21 δισ. ευρώ ετησίως, όπως κοτόπουλο και τζιν, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 6 Αυγούστου.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει επίσης προτείνει αντίποινα για ετήσιες εισαγωγές 72 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας προϊόντα όπως αεροσκάφη Boeing και ουίσκι bourbon, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
  • Ετοιμάζεται τρίτη λίστα με μέτρα στον τομέα των υπηρεσιών. Πηγή που έχει λάβει γνώση της τελευταίας πρότασης δήλωσε ότι αυτή περιλαμβάνει φόρους σε ψηφιακές υπηρεσίες και έσοδα από διαδικτυακή διαφήμιση.

Οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν ετήσιες εξαγωγές ύψους 380 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., από ένα σύνολο 532,3 δισ. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά για την Ε.Ε., απορροφώντας περίπου το 20% των εξαγωγών της.