Η Γκίτα Γκοπίναθ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΔΝΤ, η οποία είναι το Νο. 2 του οργανισμού μετά την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, αποχωρεί από τη θέση της στα τέλη Αυγούστου, δίνοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να επιλέξει τον διάδοχό της και να επηρεάσει τη μελλοντική πορεία του διεθνούς δανειοδοτικού οργανισμού.
Η Γκοπίναθ επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ τη Δευτέρα. Η αποχώρησή της έρχεται περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη λήξη της συνήθους πενταετούς θητείας για αυτήν τη θέση.
Η θέση του πρώτου αναπληρωτή γενικού διευθυντή παραδοσιακά καλύπτεται έπειτα από πρόταση των ΗΠΑ και διορίζεται από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η Γκοπίναθ είχε διαδεχθεί τον υποψήφιο του Τραμπ, Τζέφρι Οκαμότο, ο οποίος υπηρέτησε λιγότερο από δύο χρόνια.
After nearly 7 amazing years at the IMF, I have decided to return to my academic roots. On September 1, 2025, I will rejoin @HarvardEcon as the inaugural Gregory and Ania Coffey Professor of Economics. I am truly grateful for my time at @IMFnews, first as Chief Economist and then…
— Gita Gopinath (@GitaGopinath) July 21, 2025
Η Γκοπίναθ δίδαξε οικονομικά στο Χάρβαρντ επί περισσότερο από μία δεκαετία, προτού αναλάβει αρχικά επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ το 2019 και κατόπιν προαχθεί στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας το 2022. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι η γενική διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα ορίσει διάδοχο «εν ευθέτω χρόνω».
Το ΔΝΤ διαθέτει ένα παγκόσμιο αποθεματικό δανεισμού που μπορεί να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια, διαθέσιμο για σχεδόν 200 κράτη-μέλη όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις ισοζυγίου πληρωμών.
Harvard announcement: “Gita Gopinath returns to economics faculty after historic IMF leadership” https://t.co/18qG1hySew pic.twitter.com/IQuDhsp4HQ
— Gita Gopinath (@GitaGopinath) July 21, 2025
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, είχε ζητήσει τον Απρίλιο «διόρθωση πορείας» για το ΔΝΤ, ενώ είχαν διατυπωθεί ανησυχίες ακόμη και για πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, ο Μπέσεντ είχε ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί απαραίτητους τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον.
Oι μεγαλύτεροι αποδέκτες οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια ήταν η Αργεντινή και η Ουκρανία.
Η νέα πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο δήλωσε ότι είναι πιθανό να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας.