Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει την επιβολή δασμών 15% στις εισαγωγές από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, ενώ δημιουργείται επενδυτικό ταμείο ύψους 550 δισ. δολαρίων με ιαπωνική στήριξη για χρηματοδότηση έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συμφωνία, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Τραμπ έπειτα από μια κρίσιμη 75λεπτη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ιαπωνίας, απαλλάσσει τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ από την επιβολή δασμών 25%, που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.
«Είχαν φέρει τους κορυφαίους τους ανθρώπους, εργαστήκαμε σκληρά και είναι μια εξαιρετική συμφωνία για όλους», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά θα υπαχθούν στο ενιαίο τιμολόγιο 15%, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα. Σε αντάλλαγμα, η Ιαπωνία συμφώνησε να αποδέχεται αμερικανικά αυτοκίνητα και φορτηγά που πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας των ΗΠΑ, χωρίς πρόσθετες ρυθμιστικές απαιτήσεις -μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει την αγορά για τα οχήματα αμερικανικής κατασκευής, μεταδίδει το Bloomberg
Κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας αποτελεί η δέσμευση της Ιαπωνίας για επενδύσεις ύψους 550 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο ο αξιωματούχος παρομοίασε με κρατικό επενδυτικό ταμείο, του οποίου τη διαχείριση θα έχει απευθείας ο Τραμπ για έργα εντός των ΗΠΑ.
Τα τελικά σημεία της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε επίσημη προεδρική διακήρυξη, ενώ οι νομικές λεπτομέρειες για το ταμείο των 550 δισ. δολαρίων βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.
Δεν έχει γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων, ούτε αν ο Τραμπ θα έχει χρόνο να διαχειριστεί το σύνολο των κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επίσης, δεν προσδιορίστηκε πλήρως η πηγή χρηματοδότησης εκ μέρους της Ιαπωνίας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε πως το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 550 δισ. δολάρια, μερικώς μέσω εγγυήσεων δανείων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα σκοπεύει να ανακοινώσει πολύ σύντομα την προσεχή παραίτησή του, ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μετά την εκλογική πανωλεθρία η οποία στέρησε από την κυβερνητική συμμαχία του, υπό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) –την παράταξη η οποία ασκεί την εξουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν αδιαλείπτως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου–, την πλειοψηφία της στην άνω Βουλή.
Ο Τραμπ είχε καθοριστικό ρόλο στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων -τον όγδοο κατά σειρά-, εξασφαλίζοντας περισσότερες παραχωρήσεις από την Ιαπωνία κατά τη συνάντηση με τον Ριόσεϊ Ακαζάουα, επικεφαλής διαπραγματευτή του Τόκιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, και ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.
Αρχικά οι δύο πλευρές συζητούσαν για ταμείο 400 δισ. δολαρίων με ίση κατανομή κερδών. Όμως στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ απαίτησε αύξηση του ποσού. Φωτογραφία που δημοσίευσε ο σύμβουλός του, Νταν Σκαβίνο, δείχνει χειρόγραφα το ποσό των 400 δισ. να έχει διαγραφεί και να αντικαθίσταται πρώτα από 500 δισ. και τελικά από 550 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ένα υποθετικό παράδειγμα λειτουργίας των επενδύσεων είναι η κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών με ιαπωνικά κεφάλαια, το οποίο θα ενοικιαστεί σε εταιρείες λειτουργίας, με τα έσοδα από τα μισθώματα να κατανέμονται κατά 90% στις ΗΠΑ και 10% στην Ιαπωνία.
🇺🇸🇯🇵 pic.twitter.com/F4sk5j7YqO
— Dan Scavino (@Scavino47) July 23, 2025
Αγορές από Boeing, ρύζι και εξοπλιστικά
Η Ιαπωνία συμφώνησε επίσης να αγοράσει 100 αεροσκάφη της Boeing, να αυξήσει κατά 75% τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού και να προχωρήσει σε εισαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων. Οι αμυντικές δαπάνες για αμερικανικά εξοπλιστικά θα αυξηθούν από 14 σε 17 δισ. δολάρια ετησίως.
Επιπλέον, η Ιαπωνία θα συμμετάσχει σε έργο αγωγού LNG στην Αλάσκα, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος -μια αναφορά στο σχέδιο ύψους 44 δισ. δολαρίων για εξαγωγές φυσικού αερίου από την πολιτεία. Ο Τραμπ δήλωσε σε γερουσιαστές την Τρίτη ότι η Ιαπωνία «συμμετέχει σε κοινοπραξία» για το έργο LNG στην Αλάσκα.
«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διεξήγαγαν στενές διαπραγματεύσεις με τα εθνικά μας συμφέροντα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Ισίμπα από το Τόκιο. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ποιοτικά προϊόντα».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε σήμερα πως μένει ακόμη να εξετάσει τις λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο που ανακοίνωσε πως κλείστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προτού κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
«Όσον αφορά την ερμηνεία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν είμαι σε θέση να τη συζητήσω, παρά αφού εξετάσω προσεκτικά τις λεπτομέρειες των συνομιλιών και της συμφωνίας», είπε ο κ. Ισίμπα στον Τύπο στο Τόκιο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε χθες, Τρίτη, ο κ. Τραμπ.
Οι δασμοί 50% των ΗΠΑ στον χάλυβα παραμένουν
Οι αμερικανοί επιπρόσθετοι δασμοί 50% που επιβάλλονται το τρέχον διάστημα στις ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μένουν ανεπηρέαστοι από τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο, που κλείστηκε χθες, Τρίτη, ανάμεσα στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε σήμερα ο Ιάπωνας διαπραγματευτής, Ριόσεϊ Ακαζάουα.
«Αν με ρωτάτε αν η συμφωνία έχει εφαρμογή στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο», εξήγησε στον Τύπο στην Ουάσιγκτον.
Ακόμη, ο Ακαζάουα διευκρίνισε ότι η συμφωνία «δεν συμπεριλαμβάνει» τις αμυντικές δαπάνες. «Η συμφωνία δεν περιέχει τίποτε που να αφορά τις δαπάνες για την άμυνα», είπε ο κ. Ακαζάουα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απαιτήσει επανειλημμένα αύξηση των ιαπωνικών στρατιωτικών δαπανών κι ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούσαν πως τυχόν ευρεία συμφωνία για το εμπόριο θα συμπεριλάμβανε ρήτρες προς αυτό.
Ρήτρα προστασίας για μελλοντικούς δασμούς
Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να παρέχει στην Ιαπωνία ειδική ρήτρα ασφαλείας για μελλοντικούς τομεακούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι η Ιαπωνία θα διατηρεί το χαμηλότερο δασμολογικό καθεστώς διεθνώς γι’ αυτά τα προϊόντα.
Οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν άνοδο στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με την Toyota να ενισχύεται πάνω από 11%, μετά τις πληροφορίες ότι οι δασμοί αυτοκινήτων θα μειωθούν από 25% σε 15%.
Ο Τραμπ έχει επικεντρώσει επανειλημμένα την κριτική του στις εμπορικές ανισορροπίες με την Ιαπωνία, όπου περίπου το 80% του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας με τις ΗΠΑ προέρχεται από αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Το γεν παρουσίασε διακυμάνσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης στο Τόκιο και στη συνέχεια ενισχύθηκε, καθώς το NHK μετέδωσε την είδηση περί μείωσης των δασμών στα αυτοκίνητα. Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε, οδηγούμενος από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινήθηκαν επίσης ανοδικά.
Προθεσμία πλησιάζει -δασμολογικός καταιγισμός
Η συμφωνία με την Ιαπωνία ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για αντίστοιχη συμφωνία με τις Φιλιππίνες, με δασμούς 19% στα εξαγόμενα προϊόντα τους. Οι κινήσεις αυτές προηγούνται της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου, όταν λήγει η αναβολή που είχε δώσει ο Τραμπ για την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους.
Αν και αρχικά είχε αναγγείλει καθολικούς δασμούς τον Απρίλιο, υπήρξε 90ήμερη αναστολή για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, λίγες συμφωνίες επετεύχθησαν και ο Τραμπ άρχισε να επιβάλλει μονομερώς δασμούς ή να ανακοινώνει συντελεστές πριν από την προθεσμία.
Παρά τις αρχικές δηλώσεις για παράλληλες διαπραγματεύσεις με όλους τους εταίρους, ο Τραμπ έχει δείξει μικρή υπομονή για μακροχρόνιες συνομιλίες, προτιμώντας να ορίζει απευθείας δασμούς. Τις τελευταίες εβδομάδες απέστειλε δεκάδες επιστολές με καθορισμένους δασμούς και κινείται και σε στοχευμένες επιβαρύνσεις ανά κλάδο, όπως στους ημιαγωγούς, τα φαρμακευτικά και τον χαλκό.
Παρ’ ότι συνεχίζονται οι επαφές με μεγάλες οικονομίες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία, ο Τραμπ δήλωσε ότι περίπου 150 μικρότερες χώρες θα αντιμετωπίσουν ενιαίο δασμό μεταξύ 10% και 15%.
«Ελάτε στο τραπέζι»
Ο Τραμπ είχε αρχικά απειλήσει με δασμούς 24% στις ιαπωνικές εισαγωγές νωρίτερα φέτος, οι οποίοι έφτασαν το 25% στην τελευταία επιστολή του. Αυτό έδειχνε πως οι επισκέψεις του Ακαζάουα στην Ουάσινγκτον δεν είχαν αποδώσει, την ώρα που ο Ισίμπα υπέστη νέα εκλογική ήττα για την κυβέρνησή του μειοψηφίας.
Τα ιαπωνικά μέσα σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Ισίμπα συνδέει πλέον το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στη Γερουσία.
Η αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε το βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων. Πολλές ιαπωνικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, όπως η Isuzu με 280 εκατ. δολάρια για νέο εργοστάσιο στη Νότια Καρολίνα και η Toyota με 88 εκατ. για ενίσχυση της παραγωγής υβριδικών οχημάτων.