Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.
Ο Μερτς θα φιλοξενήσει τον Μακρόν στην ιστορική Villa Borsig, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου έχει οργανώσει μια συμβολική βραδιά: περίπατο στον κήπο, μια σύντομη τζαζ συναυλία με τον βιρτουόζο της τρομπέτας Τιλ Μπρόννερ, και ένα ιδιωτικό δείπνο. Η εκδήλωση έχει στόχο να θέσει τα θεμέλια για μια πολύ πιο ευρεία γαλλογερμανική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, παρά το προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, τα σημάδια πληθαίνουν πως η αρχική ζεστασιά μεταξύ των δύο ηγετών αρχίζει να φθίνει.
Όταν ο Μερτς επισκέφτηκε το Παρίσι στις αρχές Μαΐου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και οι δύο ηγέτες είχαν δεσμευτεί για μια επανεκκίνηση των γαλλογερμανικών σχέσεων μετά από μια περίοδο στασιμότητας υπό τον προκάτοχο του Μερτς, Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, η δυναμική από τότε έχει μειωθεί λόγω αυξανόμενων πολιτικών διαφορών.
Διαφωνίες έχουν προκύψει σχετικά με το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους FCAS (Future Combat Air System), ενώ οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις για την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 30% στο μπλοκ. Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο, ο Μερτς και ο Μακρόν διατηρούν φιλικές σχέσεις. Και οι δύο προέρχονται από τον χώρο των οικονομικών και μοιράζονται ένα άμεσο, συχνά δυναμικό στυλ επικοινωνίας, που συνεχίζει να καθορίζει τον τόνο στις επαφές τους — παρότι το πολιτικό ειδύλλιο μοιάζει να έχει τελειώσει.
Ακολουθούν τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν:
Άμυνα
Ο Μερτς και ο Μακρόν θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν τη διογκούμενη γαλλογερμανική διαμάχη για την ανάπτυξη του κοινού μαχητικού επόμενης γενιάς FCAS. Το κοινό τους δείπνο θεωρείται κρίσιμο για την επαναφορά του προγράμματος σε τροχιά, εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των βασικών αμυντικών εργολάβων για τον έλεγχο του έργου.
Η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation έχει δημοσίως επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την Airbus (γαλλογερμανική εταιρεία) και την ισπανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Indra Sistemas. Από την πλευρά της, η Airbus υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις παραβιάζουν τη συμφωνημένη κατανομή ρόλων και ενδέχεται να υπονομεύσουν το πρόγραμμα.
Η Γερμανία είχε συγκαλέσει νωρίτερα μέσα στον μήνα έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία με εκπροσώπους της Airbus και του κυβερνητικού συνασπισμού, για να συζητήσουν τη διαμάχη. Ο Μερτς αναγνώρισε τις διαφορές σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα και προειδοποίησε το Παρίσι ότι οι ήδη υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας για το πρόγραμμα θα πρέπει να τηρηθούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault, Ερίκ Τραπιέ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η εταιρεία επιθυμεί να ηγείται του προγράμματος του μαχητικού αεροσκάφους, με την εξουσία να επιλέγει υπεργολάβους και να απομακρύνει όσους δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Dassault επιδιώκει μερίδιο 80% στο έργο.
Ο Μερτς και ο Μακρόν θα συζητήσουν επίσης τα επόμενα βήματα σε ένα ακόμα κοινό αμυντικό πρόγραμμα: το άρμα μάχης επόμενης γενιάς ή Main Ground Combat System. Ενώ η Γαλλία ηγείται του προγράμματος του μαχητικού, η Γερμανία έχει αναλάβει το τιμόνι στο έργο του νέου άρματος μάχης.
Αναμένεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ειδικά συστήματα αεράμυνας. Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για την απόκτηση έως και πέντε επιπλέον συστημάτων Patriot για την Ουκρανία.
Δασμοί Τραμπ
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμφωνούν όσον αφορά το εμπόριο.
Ο Μακρόν πιέζει τα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να ενεργοποιήσουν το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε αποδεκτή συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Το λεγόμενο «αντιεκβιαστικό μέτρο», που στηρίζεται πλέον από περισσότερες από μισή ντουζίνα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δίνει ευρείες εξουσίες για λήψη αντίποινων, όπως νέους φόρους στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες, στοχευμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμό της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, ο Μερτς συμφωνεί με την κυρίαρχη προτίμηση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την απειλή αντίμετρων ανάλογων με τη ζημιά από τους αμερικανικούς δασμούς.
Ενέργεια
Ο Μερτς πιθανότατα θα δείξει μεγαλύτερη υποστήριξη στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, ομαλοποιώντας μια σχέση που ήταν σχεδόν αντιπαραθετική υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς λόγω της αντίθεσης των Πρασίνων.
Η νέα γερμανίδα υπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Ράιχε — που επισκέφθηκε το Παρίσι μόλις τον προηγούμενο μήνα — δήλωσε ότι θέλει να «προωθήσει την επανεκκίνηση και εντατικοποίηση της διμερούς συντονισμένης δράσης», για παράδειγμα σε θέματα προσιτών τιμών ενέργειας και επέκτασης της διασυνοριακής υποδομής.
Παρόλο που η Γερμανία δεν επιθυμεί να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς, οι συντηρητικοί του Μερτς υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή σε αρχικό επίπεδο. Για παράδειγμα, σε ένα προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία έκανε πιο εύκολο το ρόλο του υδρογόνου που παράγεται με γαλλική πυρηνική ενέργεια για το μέλλον. Αυτό εξακολουθούσε να αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για πολλούς Πράσινους, που ζητούσαν αυστηρότερους κανόνες για το πράσινο υδρογόνο.