Τραμπ: Θα επιβάλουμε μίνιμουμ δασμούς 15%, θα κυμανθούν έως… 50%

Έως και 50% μπορεί να φτάσουν οι δασμοί Τραμπ στις χώρες, που δεν τα έχουν βρει με τις ΗΠΑ. Ανεβαίνει το μίνιμουμ όριο

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/AL DRAGO

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι το 15% θα είναι το κατώτατο όριο, όσον αφορά τους δασμούς που προετοιμάζει ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου. «Θα έχουμε έναν απλό και ευθύ δασμό μεταξύ 15% και 50%», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη σε σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ουάσινγκτον. «Έχουμε το 50% επειδή δεν τα έχουμε πάει καλά με αυτές τις χώρες.»

Το σχόλιο του Τραμπ, που δήλωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν από το 15%, αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην προσπάθειά του να επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και ένδειξη ότι επιδιώκει να εφαρμόσει πιο επιθετικά τους δασμούς σε εξαγωγές από χώρες εκτός της μικρής ομάδας, που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί εμπορικά πλαίσια με την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ ανέφερε ότι περισσότερες από 150 χώρες θα λάβουν επιστολή που θα περιλαμβάνει έναν δασμό «πιθανώς 10 ή 15%, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα». Ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε στην CBS News την Κυριακή ότι μικρές χώρες, όπως «οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι χώρες της Καραϊβικής, πολλές χώρες στην Αφρική» θα έχουν βασικό δασμό 10%. Και στην πρώτη ανακοίνωση των δασμών τον Απρίλιο, ο Τραμπ παρουσίασε έναν γενικό δασμό 10% σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Ενώ ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του αρχικά εξέφραζαν την ελπίδα να εξασφαλίσουν πολλαπλές συμφωνίες, ο Τραμπ προβάλλει τις επιστολές για τους δασμούς ως «συμφωνίες» και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για παρατεταμένες διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για χώρες που θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες που θα μειώσουν τα ποσοστά αυτών των δασμών.

Την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μειώνει τον απειλούμενο δασμό 25% για την Ιαπωνία σε 15%, σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων περιορισμών στα αμερικανικά προϊόντα καθώς και την υποστήριξη ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 550 δισ. δολαρίων. Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ινδία και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία πριν τεθούν σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε ότι θα εφαρμόσει «πολύ, πολύ απλούς δασμούς για κάποιες χώρες», επειδή υπάρχουν τόσες πολλές που «δεν μπορείς να διαπραγματευτείς συμφωνίες με όλους». Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «σοβαρές». «Αν συμφωνήσουν να ανοίξουν την ένωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, τότε θα τους επιτρέψουμε να πληρώσουν χαμηλότερο δασμό», είπε ο Τραμπ.

FT: «Κλειδώνουν» στο 15% οι δασμοί των ΗΠΑ στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια εμπορική συμφωνία που προβλέπει επιβολή δασμών 15% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σε συμφωνία ανάλογη με αυτήν που υπέγραψε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τρεις πηγές των Financial Times, η ευρωπαϊκή πλευρά ενδέχεται να αποδεχθεί αυτούς τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση των τελωνειακών επιβαρύνσεων στο 30%, όπως έχει απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος να εφαρμόσει από την 1η Αυγούστου.

Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να καταργήσουν δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αεροπλάνα, ποτά και ιατρικός εξοπλισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε την Τετάρτη (23/7) τους πρεσβευτές των κρατών-μελών μετά από συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαγωγών πληρώνουν ήδη επιπλέον δασμό 10% από τον Απρίλιο για τα προϊόντα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον συνεχίζονται. Αυτή η επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες μέσους δασμούς της τάξης του 4,8%.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την προθεσμία αυτή και ο Τραμπ προχωρήσει στην απειλή του να αυξήσει τους δασμούς στο 30%, η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα. Η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει πακέτο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας άνω των 90 δισ. ευρώ, με ποσοστά που θα ανταποκρίνονται στο 30% που προτείνει ο Τραμπ. Η λίστα θα περιλαμβάνει βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και ουίσκι Bourbon. Επιπλέον, η ΕΕ εξετάζει την ενεργοποίηση του εργαλείου κατά της καταναγκαστικής πίεσης (anti-coercion instrument), που δίνει στις αρχές ευρείες εξουσίες να περιορίσουν την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές.