Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, ισπανική Deoleo, προειδοποιεί τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι η απειλή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει ισχυρότατο διπλό αντίκτυπο, στους παραγωγούς της Ευρώπης και στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς στο μπλοκ των 27 μελών από την 1η Αυγούστου, κάτι που θα σηματοδοτούσε ένα απότομο άλμα από τον σημερινό δασμό του 10%.
Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και καιρό να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και εξετάζει τις επιλογές της ενόψει της προθεσμίας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής αντιμέτρων.
Τεράστια αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται σχετικά με το αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αν και μια συμφωνία-πλαίσιο μπλοκμπάστερ μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχει αυξήσει τις ελπίδες για μια σημαντική ανακάλυψη.
Η Deoleo, η κατασκευάστρια εταιρεία οικιακών εμπορικών σημάτων ελαιολάδου, όπως τα Bertolli και Carbonell, δήλωσε στο CNBC ότι τα εμπορικά μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές, ιδίως δεδομένης της περιορισμένης αμερικανικής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο CEO της Deoleo, Cristóbal Valdés (Κρίστομπαλ Βάλδες) σημείωσε ότι «περίπου το 95% του ελαιολάδου που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εισαγόμενο», επισημαίνοντας ότι τέτοια εμπορικά μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους τελικούς χρήστες.
Η ισπανική εταιρεία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της, γεγονός που την καθιστά στρατηγικά σημαντική αγορά. Περίπου 40.000 στρέμματα (16.187 εκτάρια) ελιών καλλιεργούνται αποκλειστικά στις ΗΠΑ για την παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου.
Συγκριτικά, είναι γνωστό ότι η ΕΕ είναι ο κορυφαίος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου, με περίπου 4 εκατομμύρια εκτάρια (9,88 εκατομμύρια στρέμματα) αφιερωμένα στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι κυριότεροι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο παραμένουν χώρες της Μεσογείου — Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Η Ισπανία, ειδικότερα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καθορίζει τις παγκόσμιες τιμές.
Η πρόσβαση στο ελαιόλαδο «δεν πρέπει να τιμωρείται»
Ο Βάλδες τόνισε ότι «η πρόσβαση στο ελαιόλαδο δεν πρέπει να τιμωρείται — πρέπει να προάγεται», υπογραμμίζοντας τη διατροφική του αξία και τη σημασία του για τη δημόσια υγεία.
Η Deoleo σκοπεύει να ενισχύσει την καμπάνια ενημέρωσης στις ΗΠΑ για τα οφέλη του ελαιολάδου, με έμφαση στο brand Bertolli, που σύμφωνα με τη διοίκηση «αντιπροσωπεύει εμπιστοσύνη και σταθερότητα για τους Αμερικανούς καταναλωτές».
Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει όλα τα στρατηγικά σενάρια και ενισχύει την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής της αλυσίδας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες διαταραχές
Καμπανάκια για παγκόσμιες αναταράξεις
Καθώς οι αμερικανικοί δασμοί στα προϊόντα της ΕΕ τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ στις αρχές Απριλίου, οι αναλυτές της εταιρείας δεδομένων εμπορευμάτων Expana προειδοποίησαν ότι η μείωση των αμερικανικών εισαγωγών ελαιολάδου θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην παγκόσμια αγορά.
Επικαλέστηκαν παράγοντες της αγοράς λέγοντας ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει πλεόνασμα προσφοράς στην ΕΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω καθοδική πίεση των τιμών και εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εξαγωγείς ελαιολάδου που έχουν θορυβηθεί από τις τελευταίες απειλές του Τραμπ για δασμούς. Οι ιρλανδικές εταιρείες ουίσκι, οι ιταλικές τυροκομικές επιχειρήσεις και οι Γάλλοι παραγωγοί κρασιού είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπτώσεις.