Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις με στόχο να επεκτείνουν την ισχύουσα εμπορική εκεχειρία και να αποφύγουν την επαναφορά εξοντωτικών δασμών.
Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη, με την προθεσμία της 12ης Αυγούστου να λειτουργεί ως ασφυκτικός χρονικός περιορισμός.
Η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, μετά από εβδομάδες αμοιβαίων δασμών και οικονομικής έντασης, πρόσφερε προσωρινή ανάσα στις αγορές.
Όμως η ανακωχή αυτή παραμένει εύθραυστη, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη καλούνται να επιλύσουν χρόνιες και βαθιά ριζωμένες διαφορές, που εκτείνονται πέρα από το επίπεδο των απλών εμπορικών ανισορροπιών.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές από το Πεκίνο, τονίζοντας ζητήματα όπως οι κρατικές επιδοτήσεις, η πνευματική ιδιοκτησία και η εξαναγκασμένη μεταφορά τεχνολογίας.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για προστατευτισμό και απόπειρα περιορισμού της οικονομικής της ανόδου. Παρά τις αντιθέσεις αυτές, και οι δύο πλευρές φαίνεται πως αναγνωρίζουν το κοινό συμφέρον που προκύπτει από την αποφυγή μιας νέας εμπορικής σύγκρουσης.
Η συνάντηση της Δευτέρας θεωρείται καθοριστική. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή έστω πρόοδος, οι υψηλοί δασμοί που έχουν ανασταλεί προσωρινά, ενδέχεται να τεθούν ξανά σε ισχύ, πλήττοντας όχι μόνο τους εξαγωγείς αλλά και τους καταναλωτές στις δύο χώρες, καθώς και την ευρύτερη διεθνή οικονομία.
Οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές σε κατάσταση αναμονής
Οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αναμονής, αναστέλλοντας επενδυτικά σχέδια και αναθεωρώντας στρατηγικές.
Παρόλο που το κλίμα είναι επιφυλακτικά αισιόδοξο, οι διαφορές παραμένουν σύνθετες και διαχρονικές.
Η συνάντηση στη Σουηδία δεν αναμένεται να φέρει άμεση τελική συμφωνία, αλλά περισσότερο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την παράταση της εκεχειρίας και τη δημιουργία πιο σταθερών βάσεων για ένα πιθανό μελλοντικό πλαίσιο συμφωνίας.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στη Στοκχόλμη, με τις αγορές, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.