Στη Σκωτία, για να επισκεφθεί τα γήπεδα γκολφ του, βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, η συνάντηση μαζί του ενέχει πολιτικές προσδοκίες -και όχι μόνο αθλητικές.
Όπως γράφει το Politico, παρ’ όλο που το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στα θέρετρα του Τέρνμπερι και του Αμπερντίν παρουσιάζεται επισήμως ως ένα διάλειμμα από τις διεθνείς κρίσεις και μια ευκαιρία να ασχοληθεί με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το Λονδίνο ελπίζει να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
Ο Κιρ Στάρμερ έχει χαμηλώσει τις προσδοκίες για απτά αποτελέσματα, ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ βλέπει το τετ-α-τετ ως μια ευκαιρία για «χτίσιμο προσωπικής σχέσης», εν όψει της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο. Κι ενώ η ημερήσια διάταξη είναι γεμάτη με «καυτά» ζητήματα, από τα δασμολογικά μέχρι την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τρεις είναι οι βασικές επιδιώξεις του Βρετανού πρωθυπουργού.
1. Χτίσιμο προσωπικής σχέσης με τον Τραμπ
Ο Στάρμερ, αν και γνωστός για το σοβαρό και θεσμικό του ύφος, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εμφανιστεί πιο χαλαρός στις επαφές του με τον Τραμπ. Έχει δεχθεί αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα του Αμερικανού προέδρου σε απρόσμενες στιγμές και λέγεται ότι του έχει στείλει ανεπίσημα μηνύματα μέσω WhatsApp, κάτι που το πρωθυπουργικό γραφείο αρνείται να επιβεβαιώσει.
Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο Στάρμερ προέβη σε μια σπάνια επίδειξη θεατρικότητας, παρουσιάζοντας επιστολή του βασιλιά Καρόλου που προσκαλεί τον Τραμπ σε επίσημη επίσκεψη. Το γκολφ στη Σκωτία προσφέρει τώρα μια ανεπίσημη σκηνή για την εδραίωση αυτής της προσωπικής σχέσης, κάτι που το Λονδίνο θεωρεί πολύτιμο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Όπως δήλωσε ανώνυμα κυβερνητικός αξιωματούχος, «ο Στάρμερ είναι καλός στα επίσημα, αλλά εδώ θα πρέπει να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του, ώστε να εδραιώσει μια πραγματική σχέση με τον Τραμπ».
2. Πρόοδος στη διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και ΗΠΑ
Παρά τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας που είχε χαρακτηριστεί «ιστορική», πολλά εμπόδια παραμένουν για το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα του εμπορίου. Η βρετανική πλευρά επιδιώκει την άρση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και τη μείωση του καθολικού δασμού 10% σε βρετανικά προϊόντα, αλλά οι προσδοκίες αυτές θεωρούνται από πολλούς «φιλόδοξες» ή και «πολύ δύσκολες».
Η εφαρμογή των αμερικανικών κανόνων «melt and pour» για τις εισαγωγές χάλυβα, που απαιτούν η παραγωγή να γίνεται εξ ολοκλήρου στη χώρα προέλευσης, αποτελεί επιπλέον εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας: είναι πολύ πιο πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για την αποφυγή δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα, με έναν Βρετανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι «πολύ πιο εφικτή» σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Δεδομένης της σημασίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, μια επιτυχία σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αποδώσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη για την κυβέρνηση Στάρμερ.
3. Εστίαση σε διεθνή ζητήματα
Η συνάντηση με τον Τραμπ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τον Στάρμερ να τον επαναφέρει στα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Η Ουκρανία αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για το Λονδίνο, και παρ’ ότι ο Τραμπ έχει συμφωνήσει κατ’ αρχάς στην αποστολή όπλων μέσω συμφωνίας με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, η δέσμευσή του να αποστείλει συστήματα Patriot παραμένει στάσιμη, προκαλώντας απογοήτευση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο.
Όσον αφορά τη Γάζα, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για πιο ενεργό ρόλο. Ο Στάρμερ σκοπεύει να ζητήσει από τον Τραμπ να πιέσει το Ισραήλ για εκεχειρία και πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μαζική στέρηση τροφής και καθαρού νερού. Παρ’ ότι το Λονδίνο συντονίζεται με Παρίσι και Βερολίνο, ο Στάρμερ έχει αποφύγει έως τώρα να μιμηθεί τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε πρόθεση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Η έντονα αρνητική αντίδραση του Τραμπ σε αυτήν την πρωτοβουλία καταδεικνύει τη λεπτή ισορροπία που καλείται να κρατήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Το υπόβαθρο της συνάντησης συμπληρώνει το θέμα του συμφώνου AUKUS για πυρηνοκίνητα υποβρύχια, μια στρατηγική πρωτοβουλία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία για την αντιμετώπιση της Κίνας στην Ασία. Με την Ουάσιγκτον να έχει ξεκινήσει εσωτερική επανεξέταση της συμφωνίας, το Λονδίνο επιδιώκει να διασφαλίσει την προσήλωση του Τραμπ στο σύμφωνο. Τυχόν δημόσια στήριξη από τον πρόεδρο σε αυτό το μέτωπο, όπως είχε εκφράσει στη σύνοδο της G7, θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη.