Τραμπ: Πολύ κοντά σε συμφωνία παράτασης της εμπορικής εκεχειρίας με την Κίνα

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα λήξει στις 12 Αυγούστου και έχει κατευνάσει τους φόβους για έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο

Τραμπ και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίγνκ © Χ.com

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» με την Κίνα για την παράταση της εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προέβλεπε τη μείωση των αμοιβαίων δασμών και την άρση περιορισμών στις εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών και ορισμένων τεχνολογιών.

«Δεν είναι επιτακτικό, αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, προσθέτοντας πως «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, ο Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία μιας άμεσης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε να τον συναντήσει μόνο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

«Θα καταλήξουμε σε μια συνάντηση πριν το τέλος του έτους, το πιθανότερο, αν υπάρξει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει, δεν θα γίνει συνάντηση», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μια πτήση 19 ωρών – μεγάλη πτήση – αλλά κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, θα το κάνω», πρόσθεσε.

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να λήξει στις 12 Αυγούστου. Η αρχική εκεχειρία είχε κατευνάσει τους φόβους για έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και έδωσε χρόνο για να συζητηθούν άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως οι δασμοί που συνδέονται με τη διακίνηση φαιντανύλης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, συναντήθηκαν στη Στοκχόλμη — ήταν ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Παρότι Κινέζοι αξιωματούχοι και η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος εξέφρασαν ικανοποίηση για τις συνομιλίες στη Στοκχόλμη, η συμφωνία παραμένει εύθραυστη. Ο Μπέσεντ δήλωσε πως η τελική απόφαση για παράταση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τραμπ.