Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει σήμερα την ευκαιρία να αποδεχθεί μια κατάπαυση πυρός» στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος τόνισε επίσης πως αναμένει από τον πρόεδρο της Ρωσίας «να αρχίσει διαπραγματεύσεις άνευ όρων» μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα Παρασκευή στην Αλάσκα.
«Ο στόχος πρέπει να είναι (η διοργάνωση) μιας συνόδου κορυφής στην οποία να συμμετέχει επίσης ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», κατά την οποία «πρέπει να συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός», σημείωσε επίσης ο Μερτς σε ανακοίνωσή του.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί τώρα να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη».
Ρωγμές στην καρδιά της πολεμικής οικονομίας του Πούτιν
Στο μεταξύ η ρωσική οικονομία δείχνει να ασθμαίνει και να ατονεί κάτω από το βάρος της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
Η ρωσική οικονομία, που εμφανίζεται να επιβραδύνεται, βυθίζεται σε σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά. Πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών, αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη κρίση χρέους.
Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, αφού έχει μετατρέψει το οικονομικό σύστημα της χώρας σε πολεμικό μηχανισμό, κατευθύνεται στην Αλάσκα για τη σύνοδο κορυφής.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση μιας λύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο Τραμπ, πριν από τη συνάντηση, έκρινε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να εστιάσει πρώτα στην αποκατάσταση της ρωσικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, «δεν τα πάει καλά».
Η εκτίμηση του Τραμπ, ωστόσο, ίσως να είναι υπερβολικά επιεικής. Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθεί να κρατήσει κρυφά πολλά δεδομένα για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών εξόδων που αφορούν το πολεμικό σχέδιο του Κρεμλίνου.
Πρώην και νυν αξιωματούχοι της Ρωσίας προειδοποιούν ότι οι δαπάνες για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι οποίες φτάνουν τα 172 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα μπορούσαν να φέρουν τη χώρα σε σημείο κατάρρευσης.