Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με το θωρακισμένο τρένο στο Πεκίνο

Με το πολυτελές τρένο του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην πρώτη του συμμετοχή σε πολυμερή εκδήλωση εκτός χώρας, στην Κίνα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα με το πολυτελές και θωρακισμένο τρένο του ©ΑΠΕ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε τα σύνορα με την Κίνα με το ειδικό του τρένο νωρίς το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς της Κίνας για την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κιμ αναχώρησε από την Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα και πέρασε στην Κίνα τα ξημερώματα της Τρίτης, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun, στο πλαίσιο της διαδρομής του προς τη μεγαλύτερη πολυμερή διπλωματική εκδήλωση στην οποία έχει παραστεί ποτέ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναμένεται να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο την Τετάρτη, πλάι στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιαν.

Η Rodong Sinmun δημοσίευσε φωτογραφίες του Κιμ και της συνοδείας του, στην οποία περιλαμβανόταν η υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χουί, που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διπλωματία της Πιονγκγιάνγκ για τα οπλικά προγράμματα επί περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Σε μία φωτογραφία, ο Κιμ φαίνεται να στέκεται δίπλα στο σκούρο πράσινο τρένο κρατώντας τσιγάρο στο χέρι. Σε μια άλλη, κάθεται σε γραφείο εντός του τρένου με φόντο τη σημαία της Βόρειας Κορέας και ένα κλειστό φορητό υπολογιστή, μέσα σε βαγόνι με περίτεχνη ξύλινη επένδυση. Το τρένο φαινόταν παρόμοιο με το αλεξίσφαιρο που έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Πριν περάσει στην Κίνα, ο Κιμ επισκέφθηκε τη Δευτέρα ένα εργαστήριο πυραύλων που ερευνά σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα για χρήση σε κινητήρες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Η επίσκεψη σε εργαστήριο πυραύλων ακριβώς πριν από την πολυμερή σύνοδο είχε έντονο συμβολισμό, σύμφωνα με αναλυτές. Στόχος ήταν «να επιδειχθεί το καθεστώς της (Βόρειας Κορέας) ως πυρηνικής δύναμης», λίγο πριν «σταθεί στο πλευρό του Σι και του Πούτιν, κάτι που αποσκοπεί να υποδηλώσει στήριξη στη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος», σημείωσε ο Χονγκ Μιν, αναλυτής του Korea Institute for National Unification.

Ο Χονγκ πρόσθεσε ότι το μήνυμα απευθύνεται και στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας «τη βούληση της Βόρειας Κορέας να προωθήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και το καθεστώς μιας πυρηνικής δύναμης που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί».

Η Βόρεια Κορέα εξέφρασε τη Δευτέρα στήριξη στις δηλώσεις του Σι σε σύνοδο κορυφής για μια δικαιότερη παγκόσμια διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία Πιονγκγιάνγκ–Πεκίνου θα ενισχυθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ.

Ο Σι, τη Δευτέρα, προέβαλε το όραμά του για μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και οικονομίας που θα δίνει προτεραιότητα στον «Παγκόσμιο Νότο», σε μια άμεση πρόκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο συνόδου όπου συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζε Μιουνγκ, ο οποίος επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ, λάμβανε σε πραγματικό χρόνο αναφορές για το ταξίδι του Κιμ στην Κίνα, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο. Η Σεούλ αποστέλλει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουον-σικ στο Πεκίνο, αλλά το υπουργείο Ενοποίησης ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να έχει διμερείς συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στο περιθώριο της εκδήλωσης.