Η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προσφέρει μια ακμάζουσα οικονομία στους Αμερικανούς υπονομεύεται από τη στασιμότητα της αγοράς εργασίας, σε ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις προοπτικές του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, αναφέρουν οι Financial Times. Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορούσε να υποστηρίξει ότι οι ανατρεπτικές πολιτικές του κινήσεις -από τη ριζική επιβολή δασμών στις εισαγωγές έως την επιθετική καταστολή της μετανάστευσης -είχαν αψηφήσει τους επικριτές με την ανθεκτική δημιουργία θέσεων εργασίας και τον σχετικά σταθερό πληθωρισμό. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει σταματήσει -οι εργοδότες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μόλις 22.000 θέσεις τον Αύγουστο μετά από ένα αδύναμο καλοκαίρι -διαταράσσοντας την εμπιστοσύνη ότι η οικονομία του Τραμπ θα παραμείνει αλώβητη.
Ο Omair Sharif, αναλυτής της Inflation Insights, δήλωσε: «Η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική -και η αβεβαιότητα στην πολιτική γενικότερα -προκαλεί υποχώρηση στις προσλήψεις, και δεν είναι σαφές ότι θα επιλυθεί σύντομα». Τα στοιχεία της Παρασκευής έδωσαν στους Δημοκρατικούς νέα επιχειρήματα για τους ισχυρισμούς τους ότι οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό. Η Maggie Hassan, γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ και κορυφαία Δημοκρατική στην κοινή οικονομική επιτροπή, δήλωσε στους Financial Times: «Τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνονται. Η μεταποίηση εδώ στις ΗΠΑ συρρικνώνεται. Οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν αν πρέπει να επενδύσουν ή να προσλάβουν προσωπικό, επειδή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία». «Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα των απερίσκεπτων δασμών του προέδρου και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει».
Ο Τραμπ πρέπει να απολύσει τον Σκοτ Μπέσεντ
Ο Ρον Γουάιντεν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Όρεγκον, ήταν ιδιαίτερα σκληρός, λέγοντας ότι ο Τραμπ πρέπει να απολύσει τον Σκοτ Μπέσεντ, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, και τον Χάουαρντ Λούτνικ, υπουργό Εμπορίου, «πριν οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση». «Κανένας από αυτούς τους εκκεντρικούς δεν έχει ιδέα τι κάνει», είπε. Ο Τραμπ είχε ανταποκριθεί στα σημάδια επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας πριν από ένα μήνα απολύοντας τον επίτροπο του BLS και αυξάνοντας απότομα την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής αυτό το μήνα. Ωστόσο, συνέχισε να επιμένει ότι η οικονομία παραμένει σε άριστη κατάσταση. Μιλώντας για την οικονομία στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι τα επιτόκια ήταν «υπερβολικά υψηλά» και είπε ότι συχνά γίνονται «διορθώσεις» στα οικονομικά στοιχεία. « Πολλά διαφορετικά στοιχεία δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη», είπε. Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, νωρίτερα την ίδια μέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν «ανώμαλα» και «λίγο απογοητευτικά», καθώς δεν αντανακλούσαν τις ισχυρότερες τάσεις στην παραγωγή και τις επενδύσεις. Είπε ότι αναμένει τα στοιχεία να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. «Η οικονομία είναι υγιής και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός», πρόσθεσε. «Βιώνουμε μια έκρηξη των κεφαλαιουχικών δαπανών».
Ωστόσο, τα στοιχεία για μια υποτονική αγορά εργασίας συσσωρεύονται. Πολλές από τις πιο πληγείσες βιομηχανίες είναι οι τομείς των εργατών, τους οποίους ο πρόεδρος υποσχέθηκε να αναζωογονήσει με την αυγή μιας νέας «χρυσής εποχής» στην Αμερική, αλλά οι οποίοι έχουν πληγεί δυσανάλογα από τους δασμούς του, καθώς πολλές εταιρείες έχουν παγώσει τις προσλήψεις. Οι απολύσεις τον Αύγουστο ήταν από τις υψηλότερες στους τομείς παραγωγής αγαθών που εκτέθηκαν περισσότερο στις εμπορικές αναταραχές, με τη μεταποίηση, τις κατασκευές, την ενέργεια και τα ορυχεία να χάνουν συνολικά 25.000 θέσεις εργασίας. Ο χονδρικός εμπορικός τομέας επίσης επλήγη σοβαρά, με απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας. Η Erica Groshen, πρώην επίτροπος του BLS υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο podcast Swamp Notes της FT ότι τα στοιχεία της Παρασκευής ήταν «αρκετά απογοητευτικά» και ότι η οικονομία βρίσκεται πλέον σε «κίτρινο συναγερμό». «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αμερικανική οικονομία ουσιαστικά δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας», είπε. «Η μέση μεταβολή σε τρεις μήνες είναι 29.000, που είναι ουσιαστικά μηδενική για μια οικονομία του μεγέθους που έχουμε». Τα στοιχεία της Παρασκευής θα αποτελέσουν πολιτικό πλήγμα για τον Τραμπ, καθώς προσπαθεί να αντιστρέψει τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του καυχιέται για τη διαχείριση της οικονομίας, που ήταν ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Realclearpolitics.com, το 42,2% των Αμερικανών εγκρίνει τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ, ενώ το 54,1% την αποδοκιμάζει, ένα μεγάλο χάσμα. Ενώ ο Τραμπ δεν θα είναι υποψήφιος στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την οργή των ψηφοφόρων, που είναι απογοητευμένοι από την δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας και τον επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της Fed. Αυτό έχει μειωθεί μόνο οριακά από την αρχή της δεύτερης θητείας του.
Ο Lanhee Chen, ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Mitt Romney για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και διευθυντής των σπουδών εσωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε: «Ο Τραμπ έχει μερικούς ακόμη μήνες για να καταλάβει πώς θέλει να επηρεάσει την κοινή γνώμη για την οικονομία πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκλογές». «Η ικανότητα των Ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να παρουσιάσει μια θετική οικονομική εικόνα». Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν καμία ραγδαία αλλαγή πολιτικής από τον Λευκό Οίκο ως απάντηση στην αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, αλλά μάλλον τη συνέχιση των προσπαθειών του να επηρεάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και να επιτεθεί στους αγγελιοφόρους των αποθαρρυντικών οικονομικών στατιστικών. Ο Ylan Mui, διευθύνων σύμβουλος της Penta Group, μιας εταιρείας συμβούλων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Ένα πιθανό πλεονέκτημα για τον Πρόεδρο Τραμπ είναι ότι η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας ίσως τον βοηθήσει να πετύχει τον βασικό του στόχο: χαμηλότερα επιτόκια. Επιπλέον, η αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων για τον Ιούνιο και οι προσωρινές “τεχνικές δυσλειτουργίες” στο BLS του προσφέρουν νέα επιχειρήματα στη διαμάχη του με την υπηρεσία». «Τελικά, ο Τραμπ μπορεί ακόμα να υποστηρίξει ότι η λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι η κυβέρνησή του να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία, όχι μικρότερο», πρόσθεσε.