Ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ανθρώπου με κορονοϊό μέσω μετρητών, κερμάτων και χαρτονομισμάτων, είναι γενικά πολύ χαμηλός. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης ειδικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.
Παρ’ όλα αυτά, η χρήση των μετρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε αισθητά, καθώς ναι μεν τα μετρητά λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας σε καιρούς κρίσης, ωστόσο εν μέσω της πανδημίας ο φόβος για μετάδοση του κορονοϊού μέσω των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ήταν ιδιαίτερα έντονος.
Το ερώτημα που απασχόλησε ειδικούς και μη από την αρχή της πανδημίας, είναι πόσο καιρό ο ιός μπορεί να μείνει πάνω στα χρήματα και πόσο είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω αυτών. Η νέα μελέτη ανέπτυξε μία νέα μέθοδο που ελέγχει συγκεκριμένα πόσα μολυσματικά ιικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν από τα μετρητά στο δέρμα σε πραγματικές συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έρευνά της θέλησε αφενός να αποτυπώσει τους λόγους για τη μείωση της χρήσης των μετρητών και παράλληλα να δώσει απάντηση αν συνιστούν πηγή κινδύνου για μετάδοση της μόλυνσης του ιού.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τα μετρητά είναι σχεδόν μηδαμινός, από τη στιγμή που το επίπεδο του ιού που μεταφέρεται με τα ανθρώπινα δάχτυλα είναι τόσο χαμηλό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει απειλητικό και να προκαλέσει μόλυνση.
Η έκθεση μάλιστα επισημαίνει ότι όπως και τα ευρήματα από παλαιότερες έρευνες σχετικά με τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών και των χοίρων μέσω των μετρητών, έτσι και με τον κορονοϊό ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Μολονότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για μέρες, ιδίως πάνω στα χαρτονομίσματα, εκτιμάται ότι είναι σπάνιο να μολυνθεί ένας άνθρωπος μέσω αυτής της οδού, καθώς -μεταξύ άλλων- απαιτείται υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που συνήθως δεν υπάρχει πάνω στα μετρητά. Ο επικεφαλής ερευνητής Ντάνιελ Τοντ ανέφερε ότι «υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η μόλυνση με κορονοϊό από τα μετρητά είναι πολύ απίθανη».
Μολονότι η μελέτη αφορούσε την παραλλαγή Άλφα του κορονοϊού («βρετανική»), οι ερευνητές εκτιμούν ότι και η παραλλαγή Δέλτα («ινδική») συμπεριφέρεται ανάλογα πάνω στα χρήματα.