FAO: Σε επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι παγκόσμιες τιμές κρέατος

Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος συνεχίζουν την ανηφόρα, καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ λόγω της έλλειψης προσφοράς βόειου κρέατος στις ΗΠΑ

Κρέας © Pixabay

Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας τη μακρύτερη συνεχή μηνιαία αύξηση από το 2021,- καθώς η μειωμένη προσφορά βοοειδών στις ΗΠΑ αδυνατεί να καλύψει την ισχυρή ζήτηση για βόειο κρέας.  Αντίθετα, οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως σιτηρά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά και ζάχαρη, μειώθηκαν, με τον συνολικό Δείκτη Τιμών Τροφίμων της FAO να υποχωρεί ελαφρά. Παράλληλα, η FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2025, προβλέποντας αύξηση 3,8% σε σχέση με πέρυσι, με επαρκή αποθέματα και θετικές προοπτικές για την παγκόσμια διατροφική προσφορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο δείκτης που παρακολουθεί το κόστος των προϊόντων κρέατος αυξήθηκε κατά 0,7%, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του βόειου κρέατος, καθώς τα κοπάδια στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι τιμές στη Βραζιλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, παραμένουν υψηλές. Επιπλέον, εντείνονται οι ανησυχίες για το θανατηφόρο παράσιτο New World screwworm στο Μεξικό, που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την προσφορά.

Η αύξηση του κόστους του κρέατος συνέβαλε στην άνοδο του συνολικού κόστους των τροφίμων, το οποίο είχε φτάσει τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, προκαλώντας προβληματισμό σε καταναλωτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής λόγω του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ταχύτερα από τον ευρύτερο πληθωρισμό, ενώ το British Retail Consortium επισήμανε ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας και ενέργειας συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές εισροών για πολλούς αγρότες.

Στις ΗΠΑ, η περιορισμένη εγχώρια προσφορά και η ευνοϊκή διαφορά τιμών συνέχισαν να ενθαρρύνουν τις εισαγωγές, κυρίως από την Αυστραλία, όπου οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί. Οι τιμές των βοοειδών στη Βραζιλία αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, αντισταθμίζοντας τη μειωμένη πρόσβαση στις ΗΠΑ μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών. Παράλληλα, το πρόβειο κρέας υποστήριξε την αύξηση του δείκτη τιμών κρέατος, ενώ οι τιμές χοιρινού και πουλερικών παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων της FAO διαμορφώθηκε σε 128,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, μειωμένος ελαφρά από τις 129,7 μονάδες τον Αύγουστο, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο αύξηση 3,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι τιμές των σιτηρών μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Αύγουστο, κυρίως λόγω υποτονικής διεθνούς ζήτησης και μεγάλων συγκομιδών σε βασικές χώρες παραγωγής. Η πτώση αυτή αφορά το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι, με τις μειώσεις να υποστηρίζονται από άφθονη προσφορά, προσωρινή αναστολή εξαγωγικών φόρων στην Αργεντινή και μειωμένες παραγγελίες από αγοραστές στις Φιλιππίνες και την Αφρική.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 0,7%, κυρίως λόγω της πτώσης του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου, καθώς τα αποθέματα σε Μαλαισία και Αργεντινή ήταν υψηλά. Αντίθετα, οι τιμές ηλιέλαιου και κραμβέλαιου αυξήθηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των άλλων ελαίων.

Πτώση 2,6% στα γαλακτοκομικά, 7% στο βούτυρο,

Στους γαλακτοκομικούς δείκτες, σημειώθηκε πτώση 2,6%, με τις τιμές του βουτύρου να μειώνονται κατά 7% λόγω χαμηλότερης ζήτησης για παγωτό στο Βόρειο Ημισφαίριο και προοπτικών αύξησης παραγωγής στην Ωκεανία. Το γάλα σε σκόνη μειώθηκε λόγω μειωμένης ζήτησης από βασικούς εισαγωγείς και έντονου ανταγωνισμού στις εξαγωγές, ενώ το τυρί παρουσίασε μόνο οριακή πτώση. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης υποχώρησε κατά 4,1%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, κυρίως λόγω υψηλότερης παραγωγής στη Βραζιλία και θετικών προοπτικών συγκομιδής στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, μετά από άφθονες βροχές του μουσώνα και επέκταση των καλλιεργειών.

Παράλληλα, η FAO αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2025, εκτιμώντας ότι θα φτάσει τους 2.971 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 3,8% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2013. Οι αυξήσεις προέρχονται από υψηλότερες προβλέψεις παραγωγής για όλες τις κύριες καλλιέργειες, με σημαντικές αυξήσεις για το σιτάρι στην Αυστραλία, τον αραβόσιτο στις ΗΠΑ και το ρύζι στην Ινδία.

Η συνολική παγκόσμια χρήση σιτηρών για την περίοδο 2025/26 προβλέπεται να φτάσει τους 2.930 εκατομμύρια τόνους, με επαρκή προμήθεια τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για ζωοτροφή. Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως το 2026 σε 900,2 εκατομμύρια τόνους, με τα αποθέματα ρυζιού να φτάνουν πιθανώς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο λόγος αποθεμάτων προς χρήση παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 30,6%, υποδηλώνοντας θετικές προοπτικές για την παγκόσμια διατροφική επάρκεια.

Τέλος, η FAO προβλέπει αύξηση 2,5% στο διεθνές εμπόριο σιτηρών, που αναμένεται να φτάσει τα 497,1 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω ανάπτυξης στο εμπόριο σιταριού, ενώ το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να μειωθεί λόγω μειωμένης ζήτησης από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αντανακλώντας τις καλές τοπικές συγκομιδές και τις μεγάλες αγορές που έγιναν μέσα στο 2025.