Ευρωκοινοβούλιο: Δωρεάν χειραποσκευές και γενναιόδωρες αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων

To Eυρωκοινοβούλιο ενισχύει τα δικαιώματα των επιβατών και απορρίπτει τα σχέδια των εταιρειών για μικρές αποζημιώσεις σε καθυστερήσεις

Αεροδρόμια/Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» © Eurokinissi

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους μετά την απόφαση της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υιοθέτησε πρόταση που ενισχύει τα δικαιώματα των επιβατών και απορρίπτει τα σχέδια των εταιρειών για αυστηρότερα κριτήρια αποζημίωσης σε καθυστερημένες πτήσεις.

Η πρόταση εγκρίθηκε προχθές με ψήφους 34 υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, και περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους επιβάτες να μεταφέρουν δωρεάν χειραποσκευή έως 7 κιλά, καθώς και να διατηρηθεί το δικαίωμα αποζημίωσης για καθυστερήσεις άνω των τριών ωρών.

Η θέση του Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων των αεροπορικών επιβατών έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ε.Ε., γεγονός που προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσά τους τις επόμενες ημέρες.

Η βιομηχανία των αερομεταφορών, μέσω της ένωσης A4E (που περιλαμβάνει τις Lufthansa, Air France-KLM, Ryanair και τον όμιλο IAG της British Airways), χαρακτήρισε το κείμενο του Κοινοβουλίου «μη ρεαλιστικό».

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Σήμερα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση από 250 έως 600 ευρώ ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, για όλες τις πτήσεις που καθυστερούν τουλάχιστον τρεις ώρες.
Η Επιτροπή είχε προτείνει από το 2013 να αυξηθεί αυτό το όριο: πέντε ώρες για ενδοευρωπαϊκές πτήσεις ή έως 3.500 χλμ., εννέα ώρες για διεθνείς πτήσεις έως 6.000 χλμ. και δώδεκα ώρες για πτήσεις άνω των 6.000 χλμ.

Το Συμβούλιο, σε μεταγενέστερη πρόταση, πρότεινε όριο τεσσάρων ωρών για τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και έξι ωρών για τις υπόλοιπες. Όμως το Κοινοβούλιο αντέδρασε, υπερασπιζόμενο το σημερινό τρίωρο όριο, το οποίο και σκοπεύει να διατηρήσει κατά τις επικείμενες τριμερείς διαπραγματεύσεις.

Το κείμενο της Επιτροπής Μεταφορών αυξάνει επίσης τη βασική αποζημίωση για μεγάλη καθυστέρηση ή ακύρωση στα 300 ευρώ.

Η ένωση αεροπορικών εταιρειών A4E υποστήριξε ότι «η επέκταση του ορίου στις πέντε ώρες θα μπορούσε να αποτρέψει έως και το 40% των καθυστερήσεων», ενώ ο πρόεδρος της KM Malta Airlines, Ντέιβιντ Κούρμι, δήλωσε πως «ο κανόνας των τριών ωρών τιμωρεί τις εταιρείες που προσπαθούν να αποφύγουν τις ακυρώσεις — οι επιβάτες εξυπηρετούνται καλύτερα από μια καθυστερημένη πτήση παρά από μια ακύρωση».

Η αντιπαράθεση με το Συμβούλιο

Οι συνομιλίες με τα κράτη-μέλη αναμένονται δύσκολες. Το Συμβούλιο ξεκίνησε τον Ιούνιο μια εξαιρετικά σύντομη διαδικασία που υποχρεώνει τα θεσμικά όργανα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέσα σε έξι έως οκτώ μήνες, γεγονός που εξόργισε τους ευρωβουλευτές.

Δωρεάν χειραποσκευές και επιλογή επιβίβασης

Η θέση του Κοινοβουλίου προβλέπει επίσης το δικαίωμα μεταφοράς μίας χειραποσκευής έως 7 κιλά δωρεάν, ακόμα και σε εταιρείες χαμηλού κόστους, εφόσον δεν υπερβαίνει τις μέγιστες διαστάσεις των 100 εκατοστών (άθροισμα μήκους, πλάτους και ύψους). Οι επιβάτες θα μπορούν επίσης να φέρουν μια μικρή τσάντα κάτω από το κάθισμα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο θέλει να επιτρέπεται μόνο μία δωρεάν τσάντα διαστάσεων 40x30x15 εκατοστών, ενώ η Επιτροπή στηρίζει αυτή την άποψη και μάλιστα στις 8 Οκτωβρίου άρχισε διαδικασία παράβασης κατά της Ισπανίας, επειδή επέβαλε πρόστιμα σε αεροπορικές που χρεώνουν τις μεγαλύτερες χειραποσκευές.

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιδρούν έντονα

Η A4E υποστήριξε ότι «οι πολιτικές πιέσεις για “δωρεάν” χειραποσκευές είναι εκτός πραγματικότητας», ισχυριζόμενη ότι οι επιβάτες προτιμούν χαμηλότερους ναύλους και την επιλογή να πληρώνουν έξτρα για τις αποσκευές τους.

Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης το δικαίωμα επιλογής των επιβατών μεταξύ έντυπου ή ψηφιακού εισιτηρίου, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Ryanair, που από τις 12 Νοεμβρίου θα απαιτεί από όλους τους επιβάτες να επιδεικνύουν αποκλειστικά ψηφιακή κάρτα επιβίβασης μέσω της επίσημης εφαρμογής της εταιρείας.