Εξπρές ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ συζητούν Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι με τη στήριξη των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Μόσχας, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με πηγές των FT, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο μπλοκ έως την 1η Ιανουαρίου 2027, όπως αναφέρεται στο πιο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύονται οι τρεις πλευρές.
Αυτό το τόσο ταχύ χρονοδιάγραμμα -δεδομένου ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει κανένα από τα 36 στάδια της διαδικασίας ένταξης- θα ανέτρεπε την «αξιοκρατική» προσέγγιση της Ένωσης και θα ανάγκαζε τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν συνολικά τη διαδικασία, πρόσθεσαν τα ίδια πρόσωπα σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφερόμενα πιο συγκεκριμένα στο τρέχον σύστημα κλιμακωτής πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ, στην κατανομή ψήφων και σε οφέλη όπως η κοινή αγροτική πολιτική.
Αξιωματούχοι που υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δήλωσαν ότι η συμπερίληψη της ένταξης σε μια συμφωνία ειρήνης θα καθιστούσε την ένταξη τετελεσμένο για το Κίεβο, καθώς οι Βρυξέλλες θα θεωρούσαν πως δεν μπορούν να αναστείλουν τη διαδικασία ειρήνης αντιτιθέμενες στο ταχύ χρονοδιάγραμμα.
Η αμερικανική στήριξη θα σήμαινε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο οποίος μέχρι τώρα μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας, να άρει το βέτο του και να επιτρέψει στο Κίεβο να προχωρήσει στη διαδικασία πολιτικής έγκρισης.
Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ότι ο ίδιος και η ομάδα διαπραγματευτών του «διαμόρφωσαν την προσέγγισή μας σε ορισμένα σημεία βάσει του γεγονότος ότι η Ουκρανία στο μέλλον θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Το ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους — και στην πραγματικότητα και από τους Αμερικανούς (…) Διότι αν συμφωνήσουμε σε μια συμφωνία που θα προσδιορίζει πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ, οι Αμερικανοί, ως συμβαλλόμενο μέρος, θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή μας πορεία να μην μπορεί να εμποδιστεί από άλλους στην Ευρώπη στους οποίους ασκούν επιρροή», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι είναι πραγματικά απαραίτητοι στις συνομιλίες και είναι καλό που συμμετέχουν» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ λίγο μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022 και απέκτησε καθεστώς επίσημου υποψήφιου κράτους τέσσερις μήνες αργότερα.
Η επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, δήλωσε στους FT τον προηγούμενο μήνα ότι τα νέα κράτη–μέλη θα μπορούσαν να τεθούν «υπό δοκιμασία» για μερικά χρόνια και να αποκλειστούν από την Ένωση σε περίπτωση δημοκρατικής οπισθοδρόμησης — πρόταση που αποσκοπεί να κατευνάσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις νέων μελών.
Η συμπερίληψη στο σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας του δρόμου για την ένταξη της Ουκρανίας έως το 2027 αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ουκρανική εφημερίδα Mirror of the Week την Πέμπτη.
Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη ότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά με τη Ρωσία στο να υπάρξει συμφωνία. Και πολύ κοντά με την Ουκρανία στο να υπάρξει συμφωνία». Ανέφερε ακόμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν σε συνάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο με οικοδεσπότη τη Γερμανία, στην οποία Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα επεξεργαστούν ορισμένα από τα δυσκολότερα σημεία των προτάσεων ειρήνης που ανταλλάσσονται μεταξύ των πλευρών.
Ο Τραμπ -ο οποίος είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία και να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας μέσα σε 24 ώρες- δήλωσε την Πέμπτη, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ότι η συμφωνία έχει γίνει «λίγο πιο περίπλοκη, γιατί μοιράζεις εδάφη με έναν τρόπο που δεν είναι ο ευκολότερος. Είναι σαν μια περίπλοκη συμφωνία ακινήτων επί χίλια».
Η Ρωσία πάντως δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να δεχθεί σχέδιο που αποκλίνει από τις τεράστιες απαιτήσεις της για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη δει τα τελευταία προσχέδια του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου με συμμετοχή της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της.
«Όταν το δούμε, αισθάνομαι πως δεν θα μας αρέσουν πολλά από αυτά», είπε στους δημοσιογράφους, ενώ επίσης απέρριψε την πρόταση ότι η γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς θα μπορούσε να γίνει «ελεύθερη οικονομική ζώνη», ιδέα που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, εάν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή που ελέγχει εκεί.