Την ώρα που στο Βερολίνο ξεκινούν κρίσιμες διπλωματικές επαφές για την Ουκρανία, επανέρχεται το ερώτημα για τον ρόλο της Ευρώπης. Είναι μέρος της λύσης ή του προβλήματος, διερωτάται η Deutsche Welle. Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν με την τακτική κατευνασμού του Τραμπ, ο οποίος επέλεξε για τον εαυτό του τον ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή, και βρίσκονται ακόμα πιο εκτεθειμένοι στις διαθέσεις του, αναφέρει η DW.
Οι Ευρωπαίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο, για τον οποίο μερίδιο ευθύνης έχει και η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση. Στο μεταξύ έχουν απωλέσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ως μέρος της λύσης και νιώθουν μέρος του προβλήματος. Πασχίζουν τώρα να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, που έχει αυτοανακηρυχθεί σε ουδέτερο μεσολαβητή για την ειρήνη, για το δίκαιο του πολέμου της Ουκρανίας. Κινδυνεύουν να πέσουν τελικά οι ίδιοι θύμα μιας αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας, επαναλαμβάνοντας συστηματικά σενάρια μελλοντικού πολέμου με τη Ρωσία.
Θα έπρεπε ίσως να αναλογιστούν πόσο έξω είχαν πέσει άλλες προφητείες στην αρχή σχεδόν του πολέμου, όταν κάποιοι στη Δύση ήλπιζαν στα σοβαρά ότι μια ανατροπή του Πούτιν εκ των έσω ίσως να τους έλυνε το πρόβλημα. Να αποτιμήσουν αν κάποιες στιγμές όφειλαν να έχουν κρατήσει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, εκδηλώνοντας πιο ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις τους.
Πόσο τακτικά σκόπιμο ήταν, τη στιγμή που οι απεσταλμένοι του Τραμπ έφταναν στη Μόσχα, ο Ευρωπαίος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε να προαναγγέλλει νέες στρατιωτικές ενισχύσεις δισεκατομμυρίων της Ουκρανίας; Ήταν αυτή η κίνηση άσχετη με την απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, του πολιτικού που θεωρείται πιο «κοντινός» στους Ευρωπαίους, να απέχει από τη σύνοδο των ομολόγων του της Συμμαχίας την επόμενη ημέρα;
Η συντηρητική Neue Zürcher Zeitung έφτανε να αναρωτηθεί ανοιχτά τη μεθεπόμενη ημέρα «Υπάρχει ακόμα το ΝΑΤΟ;» και να φαντάζεται ως μια μελλοντική δυστοπία η καρέκλα αυτή πίσω από το σημαιάκι με την αστερόεσσα να παραμένει μονίμως κενή.
Ακολούθησε το νέο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με τη Ρωσία να «αποχαρακτηρίζεται» ως απειλή και οι υποτιμητικές αναφορές του Αμερικανού προέδρου για το σύνολο των Ευρωπαίων. Ξαφνικά, οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν πως πρέπει να απαιτήσουν περισσότερο «σεβασμό». Πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να τον κερδίσουν «κατά παραγγελία» από κάποιον που δείχνει να τους συμπεριφέρεται σαν τους φτωχούς συγγενείς, που άλλοτε αξίζουν τη συγκατάβαση και άλλοτε καταντούν απλώς ενοχλητικοί.
Η Ευρώπη η χαμένη της υπόθεσης
Ανεξαρτήτως του πως θα τελειώσει ο πόλεμος, η Ευρώπη προδιαγράφεται πλέον ως χαμένη της υπόθεσης. Κυρίως γιατί δείχνει να χάνει την ασφάλεια που ένιωθε ότι της παρέχει η διατλαντική συνεργασία. Σε μια σειρά από παλινδρομήσεις τους, οι ηγέτες της αποδέχτηκαν ως αναγκαίο κακό αυτό που πριν αποκαλούσαν «εφιάλτη», την επικράτηση δηλαδή του Τραμπ, ανέχτηκαν προσβολές σε μια προσπάθεια να τον κατευνάσουν και τώρα ελπίζουν να τον πείσουν ότι δεν είναι τόσο αδύναμοι όσο τους θεωρεί. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την ελπίδα ότι αυτή η σχέση μπορεί να ξαναγίνει αρμονική.
Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι η «μετατόπιση» των ΗΠΑ δεν είναι περιστασιακό γεγονός. Δεν έπιασαν το νόημα κάθε φορά που ο Τραμπ έλεγε ότι «πουλάμε όπλα στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», βλέποντάς τους δηλαδή απλώς ως βολικούς καλοπληρωτές. Αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, που λέει ότι για την Ουάσιγκτον υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, από τον Ειρηνικό έως την Καραϊβική, και η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική. Η Ευρώπη πάντα είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της. Συνεχίζει να το κάνει, παρά την «πολυκρίση» που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της. Ενεργειακή, παραγωγική, δημογραφική, μεταναστευτική, στεγαστική, θεσμική. Κάποια στιγμή υποχρεωτικά θα ανοίξει τα μάτια.
Στο Βερολίνο ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία
Στο Βερολίνο βρίσκονται ήδη ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ενόψει των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο για «πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο – απόψε σε επίπεδο συμβούλων και αύριο σε επίπεδο ηγετών – θα συζητηθεί «τελικά» η προσέγγιση για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία, όπως είπε, «πρέπει τώρα να συγκεκριμενοποιηθεί». Αύριο ο κ. Μερτς θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στο γερμανοουκρανικό Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Το βράδυ αναμένεται η άφιξη και των υπόλοιπων ηγετών.
Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής διπλωματίας», έγραψε στον λογαριασμό του στο «Χ» ο πρέσβης της Ουκρανίας Ολέξι Μαγέεφ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η αποψινή συνάντηση των συμβούλων θα έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ούτε ακριβώς ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες, ενώ η BILD μετέδωσε πριν από λίγο την άφιξη του Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ σε πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Στην πόλη εφαρμόζεται το αυστηρότερο δυνατό πρωτόκολλο ασφαλείας 0, οι λεπτομέρειες ωστόσο, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, θα δημοσιοποιούνται ενώ η επιχείρηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναμένονται αλλαγές τόσο στη ροή της κυκλοφορίας στους δρόμους όσο και στα δρομολόγια των μαζικών μέσων μεταφοράς, πρόσθεσε. Το κέντρο της πόλης, κυρίως η περιοχή γύρω από την καγκελαρία και το κοινοβούλιο, έχει αποκλειστεί ήδη από την Παρασκευή, ενώ αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται και γύρω από το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσουν οι ξένοι αξιωματούχοι.
Ζελένσκι: Θα υπάρξουν συμβιβασμοί
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί σε ειρηνευτικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου με τη Ρωσία, πριν από τις συνομιλίες στο Βερολίνο με Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας των Αμερικανών, Ευρωπαίων κι άλλων συμμάχων αντί της ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο, ήταν ένας συμβιβασμός από την πλευρά της Ουκρανίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι μία εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου θα είναι μία δίκαια επιλογή.
Η Ρωσία απαιτεί από το Κίεβο την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τμήματα των περιοχών του ανατολικού Ντονέτσκ και Λουχάνσκ τα οποία διατηρούν ακόμα υπό τον ελέγχό τους.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι παραπάνω επιλογή θα είναι άδικη, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των εδαφών παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι πολύ ευαίσθητο.