Eνώ ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τη Γροιλανδία, το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με την εγκατάλειψη των απειλών από μέρους του Ντόναλντ Τραμπ περί κατάληψης του αρκτικού νησιού, με το deal να βρίσκεται έτσι ενώπιον νέων πιέσεων, καθώς δέχεται κριτική από μερίδα ευρωβουλευτών.
Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα της οριστικοποίησης της εμπορικής συμφωνίας, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ σύναψε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το περασμένο καλοκαίρι. Ενώ η συμφωνία έχει ήδη εφαρμοστεί εν μέρει, χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επισημοποιηθεί.
Η διαδικασία αυτή ενσωματώνεται τώρα στην αντιπαράθεση της Ευρώπης με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία. Στο τραπέζι τίθεται, στο πλαίσιο αυτό, και η αναβολή μιας προγραμματισμένης ψηφοφορίας στα τέλη Ιανουαρίου για την εμπορική συμφωνία.
Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές
Οι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας, με τις πολιτικές ομάδες να είναι διχασμένες ως προς το τι πρέπει να κάνουν.
Ομάδες της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τάσσονται γενικά υπέρ του να προχωρήσει η διαδικασία όπως έχει προγραμματιστεί. Ομάδες της αριστεράς, από την άλλη, δείχνουν πρόθυμες να επιβραδύνουν τα πράγματα.
Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής εδώ και μέρες σχετικά με το θέμα.
Δασμοί από 15% έως 50%
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προβλέπει δασμούς 15% για τα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ, σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση των Βρυξελλών να καταργήσουν τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ και σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα.
Μερίδα ευρωβουλευτών έχει από καιρό αντιταχθεί στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι ήταν μονόπλευρη. Η δυσαρέσκεια εντάθηκε, καθώς οι ΗΠΑ επέκτειναν τους δασμούς 50% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο σε εκατοντάδες επιπλέον προϊόντα της ΕΕ μετά τη συμφωνία του Ιουλίου.
Οι απειλές του Τραμπ για τη Γροιλανδία καλλιεργούν το έδαφος για περαιτέρω αντιδράσεις από τους επικριτές της συμφωνίας.
Η δανική κυβέρνηση απέχει από τη συζήτηση και δεν έχει υποστηρίξει καμία προσπάθεια για την αναβολή της εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν την υιοθέτηση της συμφωνίας, όπως ο διευρυμένος δασμολογικός συντελεστής 50%. Εάν αυτοί οι δασμοί μειωθούν στο 15% αυτό θα ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα και το πράσινο φως για να προχωρήσει θετικά το Ευρωκοινοβούλιο στην προγραμματισμένη ψηφοφορία.