THEPOWERGAME

H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) κάλεσε τη Ρωσία να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποτελώντας τον πρώτο διεθνή οργανισμό που αναφέρεται επίσημα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ύστερα από ανεπίσημες αναφορές εκ μέρους διαπραγματευτών και αξιωματούχων.
Η ΙΕΑ τόνισε πως ναι μεν η Ρωσία ανταποκρίνεται στις όρους των μακροπρόθεσμων συμβολαίων με πελάτες στην Ευρώπη, πλην όμως προμηθεύει λιγότερο φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «η ΙΕΑ πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να λάβει περισσότερα μέτρα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα για να είναι ικανοποιητική η προετοιμασία εν όψει των αναγκών θέρμανσης την περίοδο του χειμώνα».
Οι αποκαλύψεις FT για την Gazprom
Πληροφορίες των Financial Times είχαν αποκαλύψει πως η Gazprom, ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου της Ρωσίας, περιορίζει τις πωλήσεις στην αγορά spot. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί λόγω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της ισχυρής ζήτησης LNG από την Ασία. Όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η Ρωσία επιδιώκει να κερδίσει την έγκριση της Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Παραμένει, όμως, ένα αμφιλεγόμενο έργο καθώς η Ευρώπη αποκτά μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να αποδοκιμάζουν τον αγωγό, ενώ υποβαθμίζεται ο ρόλος της Ουκρανίας ως ενδιάμεση χώρα στη μεταφορά ενέργειας. Τη Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν νέα άνοδο διότι η Gazprom απέφυγε να δεσμευτεί με τη δυνατότητα επιπλέον εξαγωγών μέσω Ουκρανίας, μια χώρα με την οποία επικρατεί πολεμικό κλίμα με την Μόσχα.
Οι κατηγορίες της Ουκρανίας
Η Ουκρανία έχει τονίσει στη Γερμανία πως ο νέος αγωγός Nord Stream 2 θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα εντείνει την αβεβαιότητα για την ασφάλεια της. Εκτός από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το Κίεβο κατηγορεί προ πολλού τη Μόσχα πως υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας έχει προβληματίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς τα νοικοκυριά θα επωμισθούν ένα μεγαλύτερο κόστος για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση τους. Συν τοις άλλοις, τα αποθέματα φυσικού αερίου κυμαίνονται σήμερα σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.