Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: Στρατηγική ασφάλειας στην Ευρώπη, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν

Κανένα «ταμπού» στο απυρόβλητο όταν πρόκειται για την ευρωπαϊκή άμυνα, είπε η Φον Ντερ Λάιεν από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου©EPA

«Ώρα για μια νέα, χωρίς ταμπού, στρατηγική ασφάλειας στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Ούρσουλα Φον Ντερλ Λάιεν, από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε το Σάββατο ότι κανένα «ταμπού» δεν πρέπει να μένει υπό αμφισβήτηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα στρατηγική ασφάλειας για την Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην αδιάκοπη στήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αυτό είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή αφύπνιση, και αυτό είναι μόνο η αρχή αυτών που πρέπει να κάνουμε».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατηγική υποδομή της Ευρώπης στον τομέα του διαστήματος, των πληροφοριών. Κανένα ταμπού δεν μπορεί να μένει υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε.

Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής ασφάλειας για την Ευρώπη και για την «επίσημη καθιέρωση των ad hoc αρχών νέων συνεργασιών ασφάλειας».

«Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτές τις πραγματικά ασταθείς εποχές, η Ευρώπη, και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην ασφάλεια, στην οικονομία, στην υπεράσπιση των δημοκρατιών μας. Δέκα χρόνια από το Brexit, οι μελλοντικές μας πορείες είναι πιο συνδεδεμένες από ποτέ, αγαπητέ Κιρ», ανέφερε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε, ακόμα, ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί σοβαρά η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ, το Άρθρο 42.7. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ζωή στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρώπης. Είναι υποχρέωση βάσει της Συνθήκης μας – Άρθρο 42.7… Είναι η συλλογική μας δέσμευση να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επιθετικότητας».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα απαντούσε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται αν πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν αντέδρασε, λέγοντας: «Θα ήθελα να του πω, αγαπητέ μου φίλε, ότι δεν υπάρχει μόνο το status quo, ή η διαίρεση και η αναστάτωση. Υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα, και το status quo δεν είναι ικανοποιητικό, ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ».

Τι είπε ο Στάρμερ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας», καλώντας τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δράσουν με «μεγάλη αποτελεσματικότητα» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ. Όπως το βλέπω, η Ευρώπη είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας», είπε ο Στάρμερ στην ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο.

«Οι οικονομίες μας είναι 10 φορές μεγαλύτερες από αυτή της Ρωσίας. Διαθέτουμε τεράστιες αμυντικές ικανότητες, όμως συχνά αυτό καταλήγει να είναι λιγότερο από το άθροισμα των μερών του», ανέφερε.

«Η κατακερματισμένη βιομηχανική σχεδίαση και προμήθεια έχουν οδηγήσει σε κενά σε ορισμένους τομείς και σε μαζική επανάληψη σε άλλους» πρόσθεσε.

Ο Βρετανός ηγέτης τόνισε ότι, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν αναντικατάστατος σύμμαχος, η εθνική στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την πρωταρχική ευθύνη για την άμυνά της. «Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό», είπε.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια «σκληρή δύναμη» και να είναι έτοιμη να πολεμήσει, εάν χρειαστεί. «Αυτό είναι το νόμισμα της εποχής, πρέπει να μπορούμε να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και ναι, αν χρειαστεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον λαό μας, τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο Στάρμερ.

Σε δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στη Βρετανία, ο Στάρμερ είπε στην διάσκεψη: «Η βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση είναι προς όφελος όλων μας. Πρέπει να πλησιάσουμε στην εσωτερική αγορά, όπου αυτό λειτουργεί και για τις δύο πλευρές».

Η κυβέρνηση του Στάρμερ έχει δείξει τελευταία μεγαλύτερη προθυμία να συζητήσει για πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ — παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για τη νεολαία, τα πρότυπα τροφίμων και τις αμυντικές προμήθειες — ως μέρος μιας «επανεκκίνησης» των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

ΟΚιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ασφάλειά της και να διαφοροποιηθεί χωρίς να επιδιώκει να αντικαταστήσει πλήρως την Ουάσινγκτον, η οποία παραμένει ένας ζωτικός αμυντικός εταίρος.

«Μιλάω για μια οπτική ασφάλειας της Ευρώπης και μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτονομίας που δεν προοιωνίζεται την αποχώρηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.