Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέκοψαν τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του οργανισμού να προστατεύσει κρίσιμους κανόνες εμπορίου, με αιχμή το ηλεκτρονικό εμπόριο και την επιβολή δασμών, ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαταράσσει περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.
Η 14η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) στην πρωτεύουσα της Καμερούν, Γιαουντέ, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για βασικά ζητήματα, προκαλώντας ανησυχία για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου. Η επέκταση της απαγόρευσης επιβολής δασμών σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, που ισχύει από το 1998, δεν κατάφερε να εγκριθεί λόγω των έντονων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο υπουργός Εμπορίου της Καμερούν, Λουκ-Μάγκλορ Μμπάργκα Ατανγκάνα, πρόεδρος της διάσκεψης, δήλωσε ότι «ο χρόνος εξαντλήθηκε» σε ζητήματα όπως η παραμονή της απαγόρευσης επιβολής δασμών για ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τουλάχιστον ένα μέλος να αντιτίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να την καθιερώσουν μόνιμα. Η απαγόρευση είχε ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια από την έναρξή της και σήμερα αφορά πάνω από το μισό των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών. Χωρίς συμφωνία, η αναστολή αυτή λήγει στο τέλος του μήνα, θέτοντας σε κίνδυνο το εμπόριο υπηρεσιών και ψηφιακών προϊόντων.
Εμπόριο και ψηφιακές υπηρεσίες υπό απειλή
Ο Γενικός Διευθυντής της WTO, Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα, δήλωσε ότι ορισμένα ανοικτά ζητήματα θα συνεχιστούν στο Γενεύη. Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τζον Ντέντον, τόνισε ότι η αποτυχία στην επέκταση της αναστολής δασμών «δημιουργεί αβεβαιότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία».
Η μη ανανέωση της απαγόρευσης δεν σημαίνει άμεση επιβολή δασμών, αλλά «η αδυναμία των μελών της WTO να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε περίοδο έντασης στην παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε ο Ντέντον.
Αγροτική πολιτική και εμπορικές διαφωνίες
Οι διαπραγματεύσεις για την αγροτική πολιτική δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό. Η Βραζιλία συνδέει τις συνομιλίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο με την έλλειψη συμφωνίας στον αγροτικό τομέα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της, Μάουρο Βιέιρα, δήλωσε ότι «η γεωργία είναι ο τομέας που έχει σημειώσει την ελάχιστη πρόοδο στα τριάντα χρόνια της ύπαρξης της WTO». Η 166μελής κοινότητα της WTO προσπαθεί χρόνια να θέσει πρόγραμμα εργασίας για τις γεωργικές διαπραγματεύσεις, ενώ στην Καμερούν στόχος ήταν να διαμορφωθεί πλαίσιο για τις συνεχείς συζητήσεις στη Γενεύη.
Αναγκαία η μεταρρύθμιση της WTO
Οι χώρες απέτυχαν επίσης να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση της WTO, κρίσιμο ζήτημα για την αναζωογόνηση του οργανισμού. Η WTO αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, προστατευτισμού και αδυναμίας διορισμού δικαστών στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση συνδεόταν άμεσα με την ανανέωση της αναστολής δασμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με τις ΗΠΑ να ζητούν μόνιμη εφαρμογή και την Ινδία να αντιτίθεται φοβούμενη απώλεια φορολογικών εσόδων.
Η αποτυχία στην Καμερούν δείχνει ότι το εμπόριο δεν μπορεί να προστατευτεί μόνο με τεχνητές αναστολές δασμών. Η ψηφιακή οικονομία και οι υπηρεσίες παραμένουν σε κίνδυνο, ενώ η ανάγκη για μεταρρύθμιση της WTO είναι πιο επείγουσα από ποτέ, ειδικά εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.