Artemis II: Ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι για τη Σελήνη, ο στόχος της NASA

Το πλήρωμα της αποστολής «Artemis II» της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, προτού κινηθεί προς τη Σελήνη. Η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που πετούν στον υποσελήνιο χώρο

Το Artemis II έχει ως κύριο στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από σχεδόν 60 χρόνια ©ΑΠΕ

Το πλήρωμα της αποστολής «Artemis II» της NASA, το πρώτο που θα κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια, τέθηκε σε γήινη τροχιά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, μερικά λεπτά μετά την απογείωση του πυραύλου που μετέφερε το σκάφος.

Περίπου οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, η κάψουλα «Ωρίων» αποκολλήθηκε όπως προβλεπόταν από τον πελώριο πύραυλο και τις δεξαμενές του πυραύλου SLS, που τη μετέφερε ως το διάστημα, και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τρεις αστροναύτες των ΗΠΑ, οι Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κόουκ και Ριντ Γουάιζμαν, καθώς και ο Καναδός συνάδελφός τους Τζέρεμι Χάνσεν, θα παραμείνουν για την ώρα σε γήινη τροχιά για να κάνουν σειρά δοκιμών, προτού αργότερα σήμερα κινηθούν προς την κατεύθυνση της Σελήνης, κάπου 384.000 χιλιόμετρα από τη Γη, ή αλλιώς χίλιες φορές πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, μετά την εκτόξευσή του, το Artemis II θα παραμείνει για 1-2 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη, ακολούθως θα ταξιδέψει προς την Σελήνη, περνώντας πάνω από την αθέατη σε εμάς πλευρά της και εντέλει θα επιστρέψει στην Γη για την προσθαλάσσωσή της.

Το Artemis II έχει ως κύριο στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Η επιτυχής έκβαση του ιστορικού αυτού εγχειρήματος, θα ανοίξει τον δρόμο μελλοντικά για την συστηματική αποστολή αστροναυτών στον φυσικό μας δορυφόρο, εδραιώνοντας έτσι την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη.

Η 10ήμερη δοκιμαστική πτήση τους, η οποία δεν θα προσγειωθεί στη Σελήνη, είναι μια αποστολή γεμάτη ορόσημα. Δύο μέλη του πληρώματος, η Κριστίνα Κοχ και ο Βίκτορ Γκλόβερ της NASA, είναι αντίστοιχα η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που πετούν στον υποσελήνιο χώρο, την περιοχή μεταξύ της τροχιάς της Γης και της Σελήνης.

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!