Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, τα αποθέματα διυλισμένων καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν σημαντική πτώση, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις, την ώρα που η γεωπολιτική ένταση με το Ιράν παραμένει υψηλή και οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο παραμένουν ρευστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία ομοσπονδιακά στοιχεία, τα αμερικανικά ενεργειακά αποθέματα μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, λόγω του σοκ στην προσφορά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003
Τα αποθέματα διυλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ – που περιλαμβάνουν κυρίως το ντίζελ – μειώθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003 και βρίσκονται πλέον 11% κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για την εποχή.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του ντίζελ έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, το Ιλινόις και το Μίσιγκαν, κυρίως λόγω προβλημάτων στη λειτουργία διυλιστηρίων.
Παράλληλα, σημαντική πτώση καταγράφεται και στα αποθέματα βενζίνης και αργού πετρελαίου, με τα αποθέματα βενζίνης να βρίσκονται 4% κάτω από τα εποχικά επίπεδα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η συνεχής απομείωση του Στρατηγικού Πετρελαϊκού Αποθέματος των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μόνο την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Υποχωρούν οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου
Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 26% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων, αν και παραμένουν αυξημένες, καθώς ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας μετά τη διαταραχή στη ροή πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η πτώση των αποθεμάτων, είναι πιθανό να εμφανιστούν πραγματικές ελλείψεις καυσίμων. Όπως ανέφερε, η κρίση θα ξεκινήσει από την Ασία, θα επεκταθεί στην Ευρώπη και τελικά θα πλήξει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νέα ένταση με το Ιράν και απειλές Τραμπ
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με σκληρή ρητορική, προειδοποιώντας ότι οι βομβαρδισμοί κατά του Ιράν θα ξεκινήσουν ξανά εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Μάλιστα, τόνισε ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «υψηλότερης έντασης και κλίμακας» σε σχέση με προηγούμενες ενέργειες.
Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την προσωρινή παύση της επιχείρησης «Project Freedom», της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής που είχε ως στόχο τη συνοδεία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις λίγες ημέρες πριν, με τη συμμετοχή αντιτορπιλικών με κατευθυνόμενους πυραύλους, περισσότερων από 100 αεροσκαφών ξηράς και θαλάσσης και περίπου 15.000 στρατιωτικών.
Η παύση της αποστολής συνοδεύεται από τη διατήρηση του αποκλεισμού ιρανικών λιμανιών, ενώ σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι η διέλευση από τα Στενά μπορεί να συνεχιστεί υπό «νέες διαδικασίες».
Επεισόδια και αντιπαραθέσεις στα Στενά
Η ένταση στην περιοχή είχε κλιμακωθεί τις προηγούμενες ημέρες, όταν ιρανικές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία επιχειρήσει να εισέλθει στα Στενά.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανέφεραν ότι κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη μετά από επιθέσεις με πυραύλους cruise, drones και μικρά πλοιάρια κατά αμερικανικών και εμπορικών στόχων.
Παράλληλα, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση γύρω από το αν αμερικανικά εμπορικά πλοία κατάφεραν να διασχίσουν με ασφάλεια τα Στενά, με την κάθε πλευρά να δίνει διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.
Διπλωματικές διεργασίες και ρόλος Κίνας
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο χωρών μετά την έναρξη της σύγκρουσης.
Η Κίνα, βασικός εμπορικός εταίρος του Ιράν και ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου του, έχει καλέσει σε τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Κινέζο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική διέξοδος.
Αντίδραση των αγορών
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν θετικά στις προσδοκίες αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 543 μονάδες (+1,1%), ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,9% και ο Nasdaq 1%. Οι επενδυτές φαίνεται να ποντάρουν στο σενάριο ότι η κρίση δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν και αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε ανατροπή μπορεί να οδηγήσει σε απότομη διόρθωση.
