Έρχονται σημαντικές αυξήσεις και λιγότερες πτήσεις για τα ταξίδια στην Ευρώπη

Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, με το καλοκαίρι να προμηνύεται δύσκολο

Αεροσκάφος © 123rf

Κάτι παραπάνω από βέβαια θεωρείται η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για τα ταξίδια στην Ευρώπη, εξαιτίας του αυξημένου κόστους των καυσίμων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, Γουίλι Γουόλς.

Παρότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν πρόσφατα σε μειώσεις τιμών στις ευρωπαϊκές πτήσεις λόγω υποχώρησης της ζήτησης, ο Γουόλς υποστήριξε ότι οι αερομεταφορείς δεν μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε βάθος χρόνου.

Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής της IATA ανέφερε επίσης ότι παραμένουν οι ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη θερινή περίοδο, αν και υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού.

Ο πόλεμος τσάκισε τις πτήσεις

Όπως σημείωσε, ακόμη και στην περίπτωση που τα Στενά του Ορμούζ ανοίξουν ξανά άμεσα, οι συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά μέχρι και το επόμενο έτος. Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ως συνέπεια του πολέμου στο Ιράν, προκάλεσε σημαντική άνοδο στις τιμές των αεροπορικών καυσίμων και ενίσχυσε τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τους επόμενους μήνες.

Η Ευρώπη και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές καυσίμων από τη συγκεκριμένη περιοχή και αναζητούν ήδη εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση καυσίμων αμερικανικών προδιαγραφών από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, με την προϋπόθεση ότι οι εισαγωγές θα πραγματοποιηθούν με προσοχή.

Την Τετάρτη, ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, δήλωσε ότι δεν αναμένει σοβαρές ελλείψεις βραχυπρόθεσμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει προβλήματα εφοδιασμού σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι δεν αναμένει ελλείψεις τους προσεχείς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ο Γουίλι Γουόλς επέμεινε ότι οι ανησυχίες για τους αερομεταφορείς στη Βρετανία εξακολουθούν να υφίστανται.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές των εισιτηρίων

«Πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χρονοδιάγραμμα» εξήγησε. «Συνήθως αναμένεται αύξηση κατά 25% στις πτήσεις και στις απαιτήσεις για καύσιμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε σύγκριση, ας πούμε, με τον Μάρτιο.

Πιστεύω ότι, εάν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες ελλείψεις όταν εισέλθουμε στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποφευχθεί.

Ο Γουόλς εκτίμησε ότι αυτή η τάση δεν θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος οι αεροπορικές εταιρείες να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη που αντιμετωπίζουν» εξήγησε.

«Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν εκπτώσεις για να τονώσουν την κίνηση… αλλά με την πάροδο του χρόνου είναι αναπόφευκτο ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό αργού πετρελαίου και οι ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στον Κόλπο καθιστούν απίθανη μια άμεση αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων, ακόμη και αν αποκατασταθεί σύντομα η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

«Όπως και να το δει κανείς, πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα, και μπορεί μάλιστα να συνεχιστεί και το επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.