Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εκπρόσωποι της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας θα συμμετάσχουν επίσημα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF 2026), το οποίο διοργανώνει η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από 3 έως 6 Ιουνίου.
Η επιστροφή γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο κορυφαίο οικονομικό γεγονός της Ρωσίας καταγράφεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική συγκυρία για τη Γερμανία, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς AfD και οι πιο φιλορωσικές φωνές στο εσωτερικό της χώρας προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ματίας Σεπ, δήλωσε ότι το Βερολίνο και οι γερμανικές επιχειρήσεις επιθυμούν να διατηρήσουν «την οικονομική γέφυρα» με τη Ρωσία, ιδιαίτερα ενόψει μιας πιθανής περιόδου μετά από κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Ισχυρό το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για τη Ρωσία
Όπως ανέφερε, γερμανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ παραμένουν στη Ρωσία, ενώ πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά της χώρας παρά τις κυρώσεις της Δύσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φόρουμ, μεταξύ των Γερμανών συμμετεχόντων θα βρίσκονται ο Στέφαν Ντουρ της γαλακτοκομικής EkoNiva και ο επί χρόνια επικεφαλής της Globus Holding, Τόμας Μπρουχ.
Η αλυσίδα Globus συγκαταλέγεται στις περίπου 1.600 γερμανικές εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών περίπου 20 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά.
Η επιστροφή γερμανικών επιχειρηματικών αποστολών στη Ρωσία αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς η ακροδεξιά AfD έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για φιλορωσικές θέσεις και για προσπάθεια αποδυνάμωσης της ευρωπαϊκής γραμμής απέναντι στη Μόσχα.
Ζητούν άρση κυρώσεων
Η AfD έχει ζητήσει κατά καιρούς επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, άρση κυρώσεων και επανεκκίνηση ενεργειακής συνεργασίας, σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Παρά τις κυρώσεις, επιχειρηματικοί κύκλοι στη Γερμανία συνεχίζουν να θεωρούν τη ρωσική αγορά στρατηγικής σημασίας, κυρίως λόγω των πρώτων υλών και του μεγέθους της οικονομίας της χώρας.
Ο Σεπ υποστήριξε ότι η Δύση δεν θα πρέπει «να αφήσει τη Ρωσία και τους φυσικούς της πόρους αποκλειστικά στην Ασία», σημειώνοντας ότι μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους κινεζικές εταιρείες ίδρυσαν περίπου 1.400 νέες επιχειρήσεις στη Ρωσία.
Το διμερές εμπόριο Γερμανίας – Ρωσίας έχει υποχωρήσει δραματικά λόγω των κυρώσεων, πέφτοντας κάτω από τα 10 δισ. ευρώ πέρυσι.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αποτελούσε τον σημαντικότερο ευρωπαϊκό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, με όγκο συναλλαγών που έφτανε τα 59,7 δισ. ευρώ το 2021 και είχε αγγίξει τα 80 δισ. ευρώ το 2012.
