Η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν προτάσεις για μια μεταρρύθμιση της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υφίσταται εδώ και 15 χρόνια, ώστε να βελτιώσουν την απάντηση του ευρωπαϊκού μπλοκ στις γεωπολιτικές κρίσεις, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times.
Το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες εξετάζουν επιλογές που περιλαμβάνουν την αφαίρεση εξουσιών από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάγια Κάλας, και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της (EEAS), που έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, και να τις επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις συζητήσεις.
«Είναι σαφές ότι η EEAS δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε στον σημερινό κόσμο. Είναι δυσλειτουργική», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Το πρόβλημα είναι δομικό και, επομένως, η δομή πρέπει να ξαναχτιστεί».
Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει βρεθεί υπό πίεση λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και στο Ιράν και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που χρησιμοποιεί τους δασμούς και τις ενεργειακές προμήθειες ως εμπορικό όπλο κατά της Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία είναι σε θέση να συντονίζει αποτελεσματικές αντιδράσεις.
Η πρόταση, η οποία θα αναιρέσει τους στόχους της απόφασης για τη δημιουργία μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας πριν από 16 χρόνια, εμφανίζεται ως μία από τις πολλές επιλογές που περιγράφονται σε αξιολόγηση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έχει μοιραστεί σε άλλα κράτη-μέλη.
Η γαλλική πρόταση είναι να περιοριστεί η αυτονομία του επικεφαλής διπλωμάτη -του ρόλου που έχει σήμερα η Κάγια Κάλας- και να χαλαρώσει ο έλεγχός της στο δίκτυο των περισσότερων από 140 αντιπροσωπειών που λειτουργεί η EEAS σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Οι πρωτεύουσες είναι ενοχλημένες και θέλουν έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ενεργούμε ενιαία στο εξωτερικό», δήλωσε άλλος αξιωματούχος. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία να διαλυθεί».
Αρκετές χώρες έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι υπάρχει υπερβολική αλληλοεπικάλυψη και έλλειψη συντονισμού μεταξύ της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, των εθνικών υπουργείων Εξωτερικών και των διευθύνσεων εξωτερικών σχέσεων της Επιτροπής και του Συμβουλίου, τονίζουν οι Financial Times στο δημοσίευμά τους, επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί από το γεγονός ότι η Κάλας φαίνεται να εκφράζει προσωπικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας και να διατυπώνει προτάσεις που δεν είχαν ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως μάλιστα τον γαλλογερμανικό άξονα.
