Υποδομές της Amazon στο Μπαχρέιν λέει ότι χτύπησε το Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, παρότι έχει πέσει στο τραπέζι νέα πρόταση για εκεχειρία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

Ιράν, καταστροφή γέφυρας από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ©EPA/AMIR HOSSEIN KHORGOOEI

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον κεντρικών υποδομών δεδομένων της Amazon στο Μπαχρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars. Όπως αναφέρεται, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυραύλους κρουζ και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών αυτών. Το CNBC επικοινώνησε τόσο με την Amazon όσο και με τις αρχές του Μπαχρέιν, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις, μειωμένη κίνηση στα Ορμούζ

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, μετά τη δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η εκεχειρία με την Τεχεράνη έχει τερματιστεί.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) έχει πραγματοποιήσει για δέκα συνεχόμενες νύχτες αεροπορικά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Kpler, το περασμένο Σαββατοκύριακο διέσχισαν τα Στενά μόλις 30 πλοία, όταν πριν από την έναρξη της κρίσης ο ημερήσιος αριθμός ξεπερνούσε τα 100 πλοία. Πολλά πλοία ταξιδεύουν πλέον με απενεργοποιημένους τους πομποδέκτες τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο στοχοποίησης.

Παρά ταύτα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα Στενά παραμένουν ανοιχτά και ότι η διέλευση των πετρελαιοφόρων συνεχίζεται υπό την προστασία του αμερικανικού ναυτικού.

Οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό έχουν οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αμερικανικό αργό (WTI).

Αναλυτές προειδοποιούν ότι, εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν και μέσα στον Αύγουστο, οι τιμές θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά.

Το Ιράν κρατά δυνάμεις για αντίποινα

Παρά τα αμερικανικά πλήγματα, η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαθέτει τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο κατά αμερικανικών βάσεων όσο και κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Πρόσφατες επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ακόμη Αμερικανών στρατιωτών, ενώ πλοίο που διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή Dynacom, συμφερόντων Γ. Προκοπίου, υπέστη ζημιές και πήρε φωτιά έπειτα από πλήγμα στα Στενά του Ορμούζ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι το Ιράν «θα πληρώσει πολλαπλάσιο τίμημα» για τις απώλειες Αμερικανών στρατιωτών.

Διπλωματικές προσπάθειες και νέοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με το Axios, το Κατάρ και το Πακιστάν πρότειναν στις ΗΠΑ και το Ιράν δεκαήμερη εκεχειρία, αν και η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ευρύτερη κλίμακα τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας, απειλώντας να διαταράξουν τη ναυσιπλοΐα και στα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, μέσω των οποίων διέρχεται σημαντικό μέρος των σαουδαραβικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Εάν διακοπεί και αυτή η θαλάσσια οδός, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας θα είναι ακόμη πιο σοβαρές.