Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συμβάλουν στην απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό περίπου 6.000 ναυτικών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Στενά του Ορμούζ.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σ’ αυτή τη θαλάσσια οδό, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Σάμπια Μαντού.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 6.000 ναυτικοί, που επιβαίνουν σε εκατοντάδες πλοία, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
«Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει επειγόντως να εργαστούν ώστε να διασφαλιστεί η διέλευση των εγκλωβισμένων ναυτικών, προκειμένου να απομακρυνθούν και να αποβιβαστούν με ασφάλεια, καθώς και να εξασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμων προμηθειών», δήλωσε η Μαντού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
«Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Τα πλοία αυτά προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Φόλκερ Τουρκ καλεί τα κράτη, τους πλοιοκτήτες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διασφαλίσουν επειγόντως την προστασία των εγκλωβισμένων ναυτικών, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, προξενική συνδρομή και βασικές προμήθειες, καθώς και διευκολύνοντας την απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό τους.
