Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε κατά 7,8% στο τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των χρηματοοικονομικών, του κλάδου ακινήτων, της τεχνολογίας πληροφορικής και των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Το αποτέλεσμα ήταν αισθητά υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη 7,1% σε έρευνα του Reuters και ακολουθεί την ανάπτυξη 7,8% του προηγούμενου τριμήνου.
Παρότι η γεωργία και οι συναφείς δραστηριότητες παρουσίασαν υποτονική ανάπτυξη, οι επιδόσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών βελτιώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού Υπουργείου Στατιστικής και Υλοποίησης Προγραμμάτων.
Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της Ινδίας στον βαθμό που φοβούνταν οι αναλυτές, δήλωσε η Aastha Gudwani, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays για την Ινδία.
Από τους 20 δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθεί η Barclays, μόνο επτά έδειξαν ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν χαμηλότερος από εκείνον του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση παραμένει «ισχυρή».
Η μεταποίηση και οι υπηρεσίες, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η πιστωτική επέκταση επίσης «αντέχουν πολύ».
Προ ημερών, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI) προειδοποίησε ότι, παρότι η οικονομία της χώρας έχει παραμείνει «ανθεκτική» εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Όπως εκτιμά, η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί κατά 6,7% στο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2027.
Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι το «ταραχώδες παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον» θα επηρεάσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν «αυξημένες και αβέβαιες».
Οι συνθήκες Eλ Νίνιο θα μπορούσαν, επίσης, να δημιουργήσουν κινδύνους για τον αγροτικό τομέα της Ινδίας και την αγροτική ζήτηση, έχει αναφέρει η κεντρική τράπεζα.
Οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές στην Ινδία, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα αυξάνεται σταθερά για εννέα συνεχόμενους μήνες, φτάνοντας το 4,45% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η RBI, σε αντίθεση με άλλες ασιατικές κεντρικές τράπεζες, δεν αύξησε τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Αυγούστου.
