Κογκρέσο: Ήδη στα 38 δισ. το κόστος του πολέμου στο Ιράν, θα αυξάνεται κατά 3 δισ. τον μήνα

Το κόστος του πολέμου με το Ιράν έχει ανέλθει σε 38 δισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξάνεται κατά 3 δισ. τον μήνα, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου

Το αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον © Pixabay

Ο εξάμηνος πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 38 δισ. δολάρια και το ποσό αυτό προβλέπεται να αυξάνεται κατά 3 δισ. δολάρια τον μήνα, ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), ο μη κομματικός φορέας που παρακολουθεί τα οικονομικά του Κογκρέσου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά τρόπους για να τερματίσει τη σύγκρουση και να ανοίξει ξανά τα ζωτικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Ο πόλεμος αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2027, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CBO, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις δαπάνες έως την 1η Αυγούστου, αναφέρει το Reuters.

Η αυξανόμενη δαπάνη έχει επιβαρύνει τα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑ και έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενέργειας, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε άλλες πιθανές συγκρούσεις και ασκώντας πρόσθετη πίεση στον ήδη επιβαρυμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το κόστος ήταν κοντά στα 37,5 δισ. δολάρια που είχε αναφέρει ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ σε ακρόαση στη Γερουσία στις 21 Ιουλίου.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προέρχεται από την ταχεία κατανάλωση των αποθεμάτων πυρομαχικών και εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν πέντε χρόνια για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Το Reuters μετέδωσε τον Αύγουστο ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει «σχεδόν όλα» τα πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας ακριβείας που διέθεταν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το υπουργείο Άμυνας δεν συνεργάστηκε με τους οικονομικούς ελεγκτές του Κογκρέσου, ανέφερε το CBO.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν «αποφασιστική δράση» για την αποτροπή της Τεχεράνης από το να βλάψει αμερικανικό προσωπικό ή αμερικανικά συμφέροντα. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει «περισσότερα από αρκετά πυρομαχικά, πολεμοφόδια και αποθέματα ώστε να επιτύχει όλους τους στρατηγικούς στόχους του Ανώτατου Διοικητή και ακόμη περισσότερα».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, αμφισβήτησε τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τις ελλείψεις πυρομαχικών και δήλωσε: «Έχουμε όλα όσα απαιτούνται για να πλήξουμε τον στόχο, στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξει ο πρόεδρος».

Η έρευνα για το κόστος πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κορυφαίου Δημοκρατικού στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μπρένταν Μπόιλ από την Πενσιλβάνια.

«Ο καταστροφικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε γενναίους Αμερικανούς στρατιωτικούς και έχει αφήσει άλλους τραυματίες», δήλωσε ο Μπόιλ σε ανακοίνωσή του. «Πέρα από αυτό το ανθρώπινο κόστος, η μη κομματική έκθεση του CBO καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος έχει ήδη κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να ανεβάζει το κόστος» πρόσθεσε.

Δεκαοκτώ μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ιράν.

Η έκθεση δεν περιλάμβανε το κόστος των πρόσφατων επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ ούτε των επιθέσεων σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Επίσης, δεν υπολόγισε το κόστος των τόκων και άλλων δαπανών δανεισμού που συνδέονται με τη χρηματοδότηση του πολέμου, τα οποία θα μπορούσαν να προσθέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό κόστος.

Ιράν: Οι επιπτώσεις στην αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα

Οι υπολογισμοί του CBO έδειξαν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την αμυντική στάση των ΗΠΑ και την εγχώρια οικονομία.

Το έλλειμμα σε κρίσιμα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αναχαίτισης, ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητα του Πενταγώνου να ανταποκριθεί σε περίπτωση μιας άλλης μεγάλης σύγκρουσης, όπως ενδεχόμενες εχθροπραξίες που θα αφορούν την Κίνα και την Ταϊβάν, ανέφερε το CBO.

Κατά την ακρόαση στη Γερουσία τον Ιούλιο, ο Χέγκσεθ ζήτησε σχεδόν 90 δισ. δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών. «Χωρίς αυτά τα κονδύλια, αντιμετωπίζουμε κρίσιμες ελλείψεις», δήλωσε.

Ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν είχε προκαλέσει ζημιές ή είχε καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και drones.

Ο ίδιος υπολόγισε το κόστος του πολέμου έως τις 19 Ιουνίου σε 33,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ότι το ποσό περιλάμβανε περίπου 184 εκατ. δολάρια για ζημιές σε αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις από ιρανικές επιθέσεις.

Οι ενεργειακές αναταράξεις που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ, τη στενή θαλάσσια δίοδο από την οποία διερχόταν περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου πριν από τον πόλεμο, καθώς και σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες του Κόλπου, έχουν αυξήσει απότομα τις τιμές για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αυξανόμενο κόστος του πολέμου απειλεί επίσης να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας ξεπέρασε τα 40 τρισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Ο Τραμπ συγκρίνει συχνά τον πόλεμο με το Ιράν με τις αμερικανικές εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο οκταετής πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 χερσαία στρατεύματα στην κορύφωσή του, κόστισε 2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Η εικοσαετής σύγκρουση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στην οποία επίσης συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 στρατεύματα κατά την πιο έντονη περίοδό της, κόστισε 2,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown.