Διάγγελμα Μακρόν εν μέσω χάους: Μηδενική ανοχή στους ταραχοποιούς της άκρας αριστεράς

«Όσοι προκάλεσαν καταστροφές θα πληρώσουν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών στις συνέπειες της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο και προανήγγειλε διάλογο με φοιτητές και συνδικάτα

Εμανουέλ Μακρόν ©EPA, MANON CRUZ POOL MAXPPP OUT

Διάγγελμα στον γαλλικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα μαστίζεται από κοινωνική αναταραχή και εκτεταμένα επεισόδια στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από τη μαθητική κοινότητα της χώρας και εξαπλώθηκαν γρήγορα.

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τις ενέργειες «ταραχοποιών που προέρχονται από ακροαριστερές ομάδες και πλαισιώθηκαν από πολυάριθμα παραβατικά στοιχεία», τους οποίους κατηγόρησε ότι επιδόθηκαν σε «ανεξέλεγκτη βία».

«Καταστήματα λεηλατήθηκαν, δημόσια κτίρια, εμπορικά καταστήματα και δημαρχεία δέχθηκαν επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέποντας αυτές τις εικόνες, όλοι αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν Γάλλοι πολίτες να κάνουν τέτοια πράγματα στη Γαλλία», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τον εμπρησμό του δημαρχείου της Λιμόζ, την πυρπόληση του γραφείου τουρισμού της Λυών, την εισβολή στο δημαρχείο της Μασσαλίας και την επίθεση στην κατοικία του νομάρχη στο Μπορντό.

«Τίποτα δεν το δικαιολογεί, τίποτα δεν το εξηγεί, τίποτα δεν το συγχωρεί», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν εξέφρασε την «οργή» και την «ντροπή» του για τις καταστροφές που σημειώθηκαν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, στους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους εμπόρους που επλήγησαν από τα βίαια επεισόδια.

«Εκ μέρους σας, εκφράζω τη συμπαράσταση του έθνους προς τις δυνάμεις της τάξης και τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας. Ανταποκρίθηκαν στις περιστάσεις και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι οι έμποροι και οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές δεν θα «αφεθούν μόνοι απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες».

Όπως ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός Λεκορνί θα προεδρεύσει από τη Δευτέρα σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη διαχείρισης κρίσης, με στόχο την κινητοποίηση «της ταχύτερης δυνατής οικονομικής βοήθειας» και την υποστήριξη όσων επλήγησαν από τα βίαια επεισόδια.

Ακόμη, ζήτησε από την κυβέρνηση να αντλήσει «όλα τα απαραίτητα διδάγματα» από τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, ιδίως όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών και την πρόβλεψη πιθανών απειλών, ώστε να διασφαλιστεί ότι «δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν».

«Αναμένω σαφείς απαντήσεις και θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι έχει αναθέσει στον υπουργό Εσωτερικών να διερευνήσει πλήρως τα γεγονότα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν «με όλη την απαιτούμενη επιμέλεια και το συντομότερο δυνατόν».

Οπως δήλωσε, «όσοι προκάλεσαν καταστροφές πρέπει να πληρώσουν. Όσοι λεηλάτησαν πρέπει να αποζημιώσουν», προαναγγέλλοντας δικαστικές συνέπειες για τις παραβάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

«Όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο, κάλεσε να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στους υπαίτιους των καταστροφών και στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τα αιτήματά τους.

«Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τους τελευταίους με εκείνους που κατέστρεψαν, προκάλεσαν ζημιές και λεηλάτησαν», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες των πολιτών για το κόστος ζωής και την αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι δικαιολογημένες.

Ο Μακρόν απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών στις συνέπειες της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο, στην οποία, όπως σημείωσε, η Γαλλία δεν έχει συμμετάσχει.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα συνεχίσει τις διεθνείς διπλωματικές επαφές του, με στόχο τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Γαλλίας με καύσιμα και φυσικό αέριο, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χώρες του Κόλπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι κατανοεί τη «βαθιά αγωνία» που εκφράζουν οι νέοι τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους σε λύκεια και πανεπιστήμια.

Αναφέρθηκε στις ανησυχίες τους για το μέλλον, τις συνθήκες διαβίωσης και σπουδών, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη θέση τους στην κοινωνία.

«Η φωνή τους πρέπει να εισακούεται χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να υποβαθμίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται τα συγκεκριμένα ζητήματα.

«Η ευθύνη μας, επομένως, είναι διπλή: να ακούσουμε την οργή και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν, αλλά και να διασφαλίσουμε με αποφασιστικότητα τον σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας και της δημόσιας τάξης», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας να μη συγχέονται τα αιτήματα των διαδηλωτών με τα φαινόμενα βίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες να δώσουν προτεραιότητα στον δημοκρατικό διάλογο, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Όλοι όσοι σας λένε σήμερα ότι επείγει να βγείτε στους δρόμους, να διαδηλώσετε και να προκαλέσετε αναταραχή έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να πλήξουν τη Δημοκρατία και να υπονομεύσουν τον δημόσιο διάλογο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την ανάγκη διεξαγωγής συζητήσεων σε δημόσιες συγκεντρώσεις, στα μέσα ενημέρωσης και σε ειρηνικές κινητοποιήσεις, «με σεβασμό».

«Η χώρα μας αξίζει μια αξιόλογη προεδρική εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες», ανέφερε, απευθύνοντας έκκληση για «ενότητα, ηρεμία και σεβασμό».

«Οι νομάρχες θα λαμβάνουν αποφάσεις σε συνεργασία με τους δημάρχους, προκειμένου να προστατεύσουν τις πόλεις μας, τα δημόσια κτίρια και τα εμπορικά καταστήματα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμη και την «απαγόρευση ορισμένων συγκεντρώσεων», καθώς και τη λήψη «κάθε αναγκαίας ενέργειας» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παράλληλα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, τους επαγγελματικούς φορείς και τα συνδικάτα να «καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας και να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία».

«Η χώρα χρειάζεται τάξη και αποκλιμάκωση, όχι περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα διάλογο με μαθητές λυκείου, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, συνδικάτα, εργοδοτικές οργανώσεις και αιρετούς εκπροσώπους, με στόχο τη διαμόρφωση απαντήσεων στις ανησυχίες της νεολαίας.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους νέους μας να πιστεύουν στο μέλλον, χωρίς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση λύσεων και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια.

«Θα είμαστε αμείλικτοι. Η διάθεση για ακρόαση και διάλογο δεν σημαίνει ούτε αδυναμία ούτε ατιμωρησία», κατέληξε.