Συνελήφθη ο CEO του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης – Γιατί ερευνάται

Χειροπέδες στον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, Κορκμάζ Εργκιούν για το σκάνδαλο των funds

Χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) © EPA/TOLGA BOZOGLU

Συνελήφθη ο CEO του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, Κορκμάζ Εργκιούν, για το σκάνδαλο των funds. Ο Εργκιούν ερευνάται για δωροληψία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το Anadolu,  ενώ παράλληλα, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της τουρκικής Τράπεζας Εκκαθάρισης και Θεματοφυλακής (Takasbank).

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω διεύρυνση της εκτεταμένης έρευνας για φερόμενη χειραγώγηση επενδυτικών κεφαλαίων και μετοχών στην τουρκική κεφαλαιαγορά.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται επίσης, ως ύποπτος, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Ομέρ Γκιονούλ.

Η κρίση, που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, έχει εμπλέξει αρκετά προβεβλημένα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν ακόμη 15 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και τον Ταχά Τσακμάκ, διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας Türkiye Sigorta, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Παράλληλα, νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Αλί Εμρέ Μπαλί, πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων Adil Varlık Yönetim AŞ, βρέθηκε νεκρός.