ΗΠΑ και Βενεζουέλα ξαναρχίζουν το εμπόριο αλουμινίου

Αναβιώνουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στα κρίσιμα ορυκτά. Στην Ουάσιγκτον για επαφές με Ρούμπιο και Μπέσεντ ο ΥΠΕΞ της λατινοαμερικανικής χώρας

Η πρώην αντιπρόεδρος και υπηρεσιακή προέδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες © ΕPA/POOL/ΑΠΕ

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για δεύτερη αποστολή αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο συμβολικής επανεκκίνησης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από χρόνια οικονομικών και διπλωματικών αναταράξεων.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ο εμπορικός όμιλος Mercuria Energy και η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία εξορύξεων Heeney Capital βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Βενεζουέλας.

Οι όροι της νέας συμφωνίας αναμένεται να είναι παρόμοιοι με εκείνους της προηγούμενης αποστολής 15.000 μετρικών τόνων αλουμινίου, η οποία έφτασε στη Νέα Ορλεάνη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, η νέα αποστολή εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει έως το τέλος του έτους.

Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των εμπορικών τους σχέσεων μετά τη σύλληψη-απαγωγή του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο.

Τη Δευτέρα, ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Όλιβερ Μπλάνκο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Το αλουμίνιο, που χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα κουτιά αναψυκτικών και μπίρας, περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο κρίσιμων ορυκτών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να ενισχύσει τις δυτικές εφοδιαστικές αλυσίδες στρατηγικών πρώτων υλών.

Το παράδοξο της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ

Παρότι οι ποσότητες αλουμινίου που παράγει η κρατική εταιρεία Venalum και αποστέλλονται στις ΗΠΑ παραμένουν σχετικά περιορισμένες, οι συναλλαγές αυτές ενισχύουν την προσπάθεια αμερικανικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρουσία στον εξορυκτικό και μεταλλουργικό τομέα της Βενεζουέλας.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναδεικνύουν μια αντίφαση στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τη βιομηχανία μετάλλων.

Από τη μια πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση διευκολύνει τις εισαγωγές αλουμινίου από τη Βενεζουέλα. Από την άλλη, επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές από άλλες χώρες, με στόχο την προστασία των εγχώριων παραγωγών.

Η Mercuria και η Heeney Capital, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διεξάγουν παράλληλα ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της Βενεζουέλας για την ανάληψη της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της Venalum, προσθέτει το Bloomberg.