Κλιμάκωση από τους Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Great Sea Interconnector [GSI]).
Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, τα οποία απηχούν τις θέσεις της Άγκυρας και της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύουν ευθείες απειλές ακόμη και για βύθιση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους Abeille Marengo, στην περίπτωση που προχωρήσει σε εργασίες χαρτογράφησης του βυθού χωρίς την προηγούμενη αδειοδότηση από την Τουρκία.
Το γαλλικό πλοίο, το οποίο έχει αναληφθεί από την εταιρεία Nexans για την έρευνα και τοποθέτηση των υποθαλάσσιων καλωδίων, προετοιμάζεται να εκτελέσει δρομολόγια από το Ηράκλειο της Κρήτης έως την Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας TRHaber, η άρνηση της Αθήνας να ζητήσει άδεια από την Τουρκία θεωρείται από την Άγκυρα ως «δοκιμασία της υπομονής της».
Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι τυχόν αίτημα αδείας θα συνιστούσε έμμεση αναγνώριση του τουρκικού αφηγήματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της εάν το τουρκικό ναυτικό επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις έρευνες.
Απειλή για βύθιση του Abeille Marengo
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας Meridiam και της γαλλικής κυβέρνησης στο έργο αποτελεί προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρακάμψει τις τουρκικές αντιδράσεις. Στο κείμενο της TRHaber αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, εάν το μήκους 73,2 μέτρων σκάφος δεν αποχωρήσει μετά τις προειδοποιήσεις, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Δωδεκανήσου κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο σοβαρής στρατιωτικής έντασης, φτάνοντας μέχρι και στο ενδεχόμενο βύθισής του.
«Εάν ο αγωγός Abeille Marengo, μήκους 73,2 μέτρων, δεν εγκαταλείψει την περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις του τουρκικού ναυτικού, η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Δωδεκανήσου θα μπορούσε να γίνει πεδίο άλλης έντασης. Η κλιμακούμενη ένταση, που απορρέει από την επιμονή της Αθήνας να μην λάβει άδεια από την Τουρκία για τον αγωγό GSI (Global Sea Infrastructure Line), κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης του Abeille Marengo», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνει τις σταθερές του θέσεις, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία δραστηριότητα εντός της περιοχής που η ίδια θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα επικαλείται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την επιστολή που είχε καταθέσει στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα ή πόντιση καλωδίων στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί προηγούμενο συντονισμό και έγκριση από την ίδια.
Διπλωματικός πυρετός
Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρημένη προϊστορία της περιοχής, όπως η παρεμπόδιση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης τον Ιούλιο του 2024.
Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις τουρκικές εμπρηστικές δηλώσεις, διατηρώντας τη σταθερή θέση ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης υλοποιείται βάσει του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ οι εξελίξεις στο πεδίο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες.
