Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν αισθητά, το ερώτημα της θέρμανσης επανέρχεται στο επίκεντρο κάθε νοικοκυριού και για τα καυσόξυλα πρέπει να γνωρίζετε συγκεκριμένα πράγματα όσοι τα χρησιμοποιείτε.
Η ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση. Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί πλέον μια σκληρή πραγματικότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους που αδυνατούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους σε μια αξιοπρεπή και σταθερή θερμοκρασία, αντιμετωπίζοντας ακόμη και καθυστερήσεις στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε όλα τα ξύλα καίνε το ίδιο ούτε ζεσταίνουν το ίδιο. Ποια καυσόξυλα αποδίδουν καλύτερα στο τζάκι είναι το ερώτημα που απασχολεί όσους αναζητούν οικονομικές και αποδοτικές λύσεις.
Γιατί είναι καλή λύση τα καυσόξυλα και πώς γίνεται η σωστή επιλογή
Τα καυσόξυλα προβάλλουν ως μια εξαιρετικά ελκυστική και οικονομική εναλλακτική λύση έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Έμποροι καυσόξυλων με πολυετή πείρα υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ξύλου, δηλώνοντας ότι «τα καυσόξυλα είναι πιο οικονομικά και προσφέρουν μια πολύ πιο υγιεινή θερμότητα από το πετρέλαιο και το αέριο», σημειώνοντας ότι αυτή η μορφή θέρμανσης είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.
Η επιλογή του κατάλληλου ξύλου παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην απόδοση όσο και στο τελικό κόστος.
Η τιμή ανά τόνο ποικίλλει ανάλογα με το είδος της ξυλείας. Η οξιά και η δρυς κυμαίνονται στις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 180 και 200 ευρώ ανά τόνο, ενώ τα πουρνάρια, που θεωρούνται η κορυφαία ποιοτικά επιλογή, κυμαίνεται από 230 έως 250 ευρώ ανά τόνο.
Παρά την υψηλότερη τιμή της, οι έμποροι τονίζουν τη μεγάλη της ανθεκτικότητα και τη θερμική της ισχύ, επισημαίνοντας ότι «είναι πιο ακριβή, αλλά στο τέλος το ακριβό βγαίνει φθηνό».
Γιατί αξίζουν τα πουρνάρια
Εξηγώντας τη συμπεριφορά των υλικών κατά την καύση, οι έμποροι έμπορος σημειώνουν ότι με την πουρνάρια «βάζεις ένα δυο κορμούς το βράδυ και όταν ξυπνάς το πρωί έχεις ακόμα αναμμένα κάρβουνα».
Για τη θέρμανση μιας μεγάλης μονοκατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα απαιτούνται περίπου 5.000 έως 6.000 κιλά οξιάς ή δρυός με συνολικό κόστος γύρω στα 1.500 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τους καταναλωτές αντιπροσωπεύει το μισό κόστος σε σύγκριση με το φυσικό αέριο.
Η ζήτηση στην αγορά αυξάνεται κατακόρυφα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα έντονα κρύα. «Όσο έχει ζέστη ο κόσμος δεν θυμάται τα καυσόξυλα, τα θυμούνται όταν έρθει το κρύο και τότε τρέχουν όλοι μαζί», σημειώνουν οι έμποροι και συνιστούν την αποθήκευση της ξυλείας πάντα σε στεγασμένο χώρο, ώστε να διατηρείται στεγνή και έτοιμη προς χρήση.
