THEPOWERGAME

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε πια στην 16η εβδομάδα, με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα και ότι η μάχη στο Σεβεροντονέτσκ μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε ένα σαρωτικό κύμα πείνας, εκτοπισμών και οικονομικού χάους.
Ζελένσκι: Οι μάχες για το Σεβεροντονέτσκ θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες για την πόλη Σεβεροντονέτσκ μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.
«Από πολλές απόψεις, η μοίρα του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε καθώς η μάχη μαίνεται στη βιομηχανική ζώνη με τις ρωσικές και αυτονομιστικές δυνάμεις. Τόνισε ότι τα στρατεύματά του έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις.
Σύμφωνα ωστόσο, με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο της περιοχής οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί στα περίχωρα.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Λουχάνσκ είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν αφού η Ρωσία «άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές».
«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν ξανά μόνο τα περίχωρα της πόλης», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αλλά οι μάχες συνεχίζονται,με τους Ουκρανούς να υπερασπίζονται το Σεβεροντόνετσκ». «Είναι αδύνατο να πούμε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», πρόσθεσε.
ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες τονίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «νέα πραγματικότητα» τρεις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο οποίος επιδεινώνει όπως τόνισε τον αντίκτυπο άλλων παγκόσμιων κρίσεων: αυτής του κλίματος, αυτής της πανδημίας του νέου κορονοϊού κι αυτής των ανισοτήτων.
Περίπου 1,6 δισεκ. άνθρωποι σε 94 χώρες είναι εκτεθειμένοι σε τουλάχιστον μία από τις διαστάσεις της κρίσης, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Ομάδας Αντίδρασης στις Παγκόσμιες Κρίσεις (Global Crisis Response Group) του ΟΗΕ για τη σύρραξη στην Ουκρανία.
«Για ανθρώπους σε όλους τον κόσμο, ο πόλεμος, μαζί με τις άλλες κρίσεις, απειλεί να προκαλέσει κύμα άνευ προηγουμένου πείνας, εκτοπισμών, κοινωνικού και οικονομικού χάους», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.
Καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση που πυροδοτεί η αύξηση του κόστους ζωής, προεξόφλησε. Πληθυσμοί σε όλη την υφήλιο θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, ενώ τα κόστη της ενέργειας αυξάνονται την ώρα που τα εισοδήματα συρρικνώνονται για πολλούς εργαζόμενους, συνέχισε.
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, υπενθύμισε.
Η σημερινή κρίση διατροφικής ασφάλειας υπάρχει αληθινός κίνδυνος να μετατραπεί «σε καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το 2023», επισήμανε ο κ. Γκουτέρες στην ίδια συνέντευξη Τύπου.