Η άρνηση της Ουκρανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία, αποτελεί μία «συστημική απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία το 2014, με την ανατροπή από διαδηλώσεις, ενός Ουκρανού προέδρου που είχε την υποστήριξη της Μόσχας.
Η Μόσχας υποστήριξε τότε, τους αποσχιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Αν κάποιο άλλο κράτος, όπως η Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς», δήλωσε ο Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Αυτή είναι μια άμεση και ρητή απειλή, ειδικά δεδομένου του τι είχε συμβεί στην Κριμαία. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν μια ημέρα αφότου ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Κριμαία, την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως τμήμα της Ουκρανίας, θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS, που αναπτύχθηκαν πρόσφατα από το Κίεβο καθώς μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Vadym Skibitskyi, αξιωματούχος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ρωτήθηκε το Σάββατο σε τηλεοπτική συνέντευξη εάν το HIMARS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε στόχους στην Κριμαία.
Είπε ότι η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει πλήγματα σε ουκρανικό έδαφος από την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα και έτσι αυτοί ήταν επίσης δικαιολογημένοι στόχοι.
Η Κριμαία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τη Ρωσία καθώς περιλαμβάνει την έδρα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη.