Ο Ντμιτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε προκλητικός αφού δημοσίευσε χάρτη που «μοιράζει» ουκρανικά εδάφη σε τέσσερις χώρες, κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανέβασε πρόσφατα στο Telegram χάρτη, ο οποίος, όπως είπε ο ίδιος, ότι αντανακλά την εκτίμηση «δυτικών αναλυτών» για την τύχη των εδαφών της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου.
Ο πρώτος από αυτούς έδειχνε το ουκρανικό έδαφος να περιλαμβάνει την Κριμαία και τις δύο ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. «Στο επηρεασμένο από ψυχοτρόπες ουσίες μυαλό του προέδρου της Ουκρανίας, αυτή είναι η εικόνα για το λαμπρό μέλλον της χώρας του», έγραψε ο Μεντβέντεφ στη λεζάντα του πρώτου αυτού χάρτη.
Ο δεύτερος χάρτης έδειχνε μια κατακερματισμένη Ουκρανία, με τα περισσότερα εδάφη της να έχουν προσαρτηθεί από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία. «Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα θα μοιάζει κάπως έτσι», γράφει στην ανάρτησή του για τον δεύτερο χάρτη ο Μεντβέντεφ, χωρίς να διευκρινίζει πάντως σε ποιους αναλυτές αναφέρεται.
Οι χάρτες του Μεντβέντεφ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media, με πολλούς να τους χαρακτηρίζουν «επιβεβαίωση» των σκοτεινών σχεδίων που έχει η Ρωσία για την Ουκρανία. Υπήρξαν όμως και πιο επίσημες αντιδράσεις, όπως π.χ. από τη Ρουμανία, που στον χάρτη του Μεντβέντεφ φαίνεται να έχει απορροφήσει τις περιφέρειες Βίνιτσα και Τσερνιβτσί.
Επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρουμανίας μιλά για χάρτη που αποδίδει στη χώρα «φανταστικά εδάφη της Ουκρανίας» και προσθέτει: «Τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν μέρος των εργαλείων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και πολύ καιρό και που ενισχύθηκαν μετά την έναρξη του παράνομου και επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».
Σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της Ουκρανίας μετα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, καταδικάζοντας παράλληλα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στη χώρα.
Δείτε παρακάτω τους χάρτες που πόσταρε ο Μεντβέντεφ