Υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τάσσεται η αντιπρόεδρος της Fed, Λαελ Μπρέιναρντ, ενισχύοντας εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μια ηπιότερη αύξηση, της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων», ανέφερε η κ. Μπρέιναρντ, μιλώντας στο Bloomberg. «Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο φέτος, από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο σε ένα εύρος-στόχο 3,75% έως 4% αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών. Η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 περιελάμβανε αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής, τριπλάσια από τις συνήθεις αντίστοιχες κινήσεις.
«Είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να περάσει αυτή η σωρευτική σύσφιξη», τόνισε η Μπρέιναρντ, για να συμπληρώσει: «Είναι λογικό να προχωρήσουμε σε έναν πιο μελετημένο και πιο εξαρτώμενο από τα δεδομένα ρυθμό (αύξησης των επιτοκίων), καθώς συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι υπάρχει συγκράτηση, που θα μειώσει τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου».
Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική της Fed εξαρτάται από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της: «Ακόμη και για την απόφαση μόνο της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, θα έχουμε πρόσθετα δεδομένα στα χέρια μας μέχρι τη στιγμή που τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλουν τις νέες τους προβλέψεις. Φυσικά, αυτές οι προβλέψεις θα αντανακλούν αυτά τα δεδομένα, τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τη δραστηριότητα της αγοράς εργασίας γενικότερα. Αλλά είναι γεγονός ότι έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε για την αύξηση των επιτοκίων».