Επιβεβαιώνονται εκτιμήσεις που θέλουν την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα να ενισχύεται ταχύτερα του αναμενομένου, ύστερα από την άρση των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις που χαρακτήριζε την τριετή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.
Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο, με τον δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) να φθάνει το 52,6 τον Φεβρουάριο από το 50,1 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι παραγγελίες για εξαγωγές σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μετά από ένα επτάμηνο και η απασχόληση ενισχύθηκε ύστερα από 11 μήνες. Περαιτέρω επέκταση καταγράφηκε επίσης στις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό κλάδο, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να αναρριχάται στο 56,3 τον Φεβρουάριο από το 54,4 ένα μήνα πριν.
Τέλη Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αποδίδοντας αυτήν τη θετικότερη προοπτική στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και τον τερματισμό της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο, που σηματοδότησε την επανεκκίνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ταμείου, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,2% αντί του 4,4% που είχε ανακοινωθεί πέρσι τον Οκτώβριο. Το ΔΝΤ, μάλιστα, διαβλέπει πως η κινεζική οικονομία θα συμβάλει κατά το ένα τρίτο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Τα τελευταία στοιχεία εκτιμάται πως θα αποτελέσουν πνοή ανακούφισης για το Κομμουνιστικό Κόμμα εν όψει του συνεδρίου αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια δύσκολη περίοδο για την πολιτική ηγεσία της χώρας. Εκτός των απογοητευτικών επιδόσεων της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να κινείται στο 3% που είναι μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση δοκιμάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια γενικότερη γεωπολιτική ανασφάλεια.
Μερίδα οικονομικών αναλυτών, ωστόσο, τονίζουν πως η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει αβέβαιη. «Αν και η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται στην Κίνα, δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδα της τάξεως του 6%, όπου η δυναμική της είναι εγγυημένη», σχολιάζει ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Macquarie Group, η οποία διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,5% για το 2023, στη Wall Street Journal. Με αυτήν την άποψη συνηγορούν στοιχεία που έδειξαν πως η πανδημία ίσως να έχει αφήσει μόνιμα σημάδια στην οικονομία. Ενδεικτικό είναι πως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα υποχώρησε πέρσι για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,9%, σε πραγματικούς όρους, αντανακλώντας τη 2η χαμηλότερη αύξηση από το 1989, διαπιστώνουν αναλυτές στην αμερικανική εφημερίδα.