Με αναφορά σε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS, το οποίο είχε ως αντικείμενο πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης για μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Λατινική Αμερική στην Ιταλία και στην Ελλάδα, πηγές της κυβέρνησης Μελόνι υπογραμμίζουν πως σε ό,τι αφορά στην Ιταλία «το όλο θέμα, παρουσιάζεται με σαφώς παραπλανητικό τρόπο».
Η εφημερίδα La Stampa αναφερόμενη στις κυβερνητικές πηγές της Ρώμης γράφει χαρακτηριστικά ότι «στη φάση αυτή μελετάται ενδεχόμενη συνεργασία που να βασίζεται στην αμοιβαιότητα, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη και επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν λίγες δεκάδες νοτιοαμερικανών προσφύγων».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, πηγές της κυβέρνησης Μελόνι πρόσθεσαν πως «για την Ιταλία, η συζήτηση αφορά περίπου είκοσι πρόσφυγες από την Βενεζουέλα, ιταλικής καταγωγής, με στόχο να ξεκινήσουν μια πορεία επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα». Η όλη συζήτηση, πάντως, «βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, κάτι το πολύ επωφελές για την Ιταλία και τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης άφιξης» διαρρέει, τέλος, η ιταλική κυβερνητική συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι, σε διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος του CBS News προχώρησε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα τονίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, λέγοντας πως εκτός από την εν λόγω διάψευση στον ραδιοφωνικό αέρα, θα δημοσιεύσει και διάψευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε σε δήλωσή του: «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διαβάστε επίσης:
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Τα 10 βιβλία που θα διαβάσουν οι πλούσιοι αυτό το καλοκαίρι
Ηλέκτρα: Πώς προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση κρατικών κτιρίων