Ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Κινέζικη JD.com ετοιμάζει την απόβασή της στην Ευρώπη. Ήδη έχει νοικιάσει στο Venray που βρίσκεται στα νότια της Ολλανδίας έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων όπου θα κατασκευάσει κέντρο διανομής και θα χρησιμοποιεί αυτοκινούμενα οχήματα και ρομπότ για τη συλλογή των προϊόντων.
Η JD.com προσπαθεί να εισέλθει στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Το 2018, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν πολύ κοντά στο άνοιγμα γραφείου στη Γερμανία, αλλά αργότερα εκείνο το έτος ένα σκάνδαλο βιασμού και το αυξανόμενο κόστος ανάγκασαν την εταιρεία σε μια βαριά αναδιάρθρωση. Ο γίγαντας του Διαδικτύου έχασε περισσότερο από το 40% της αποτίμησης του και της κερδοφορίας του, θέτοντας σε αναμονή τα ευρωπαϊκά του σχέδια.
Στην Κίνα, η JD.com δραστηριοποιείται στην αγορά τροφίμων με το δίκτυο σούπερ μάρκετ 7Fresh.
Εκτός από την Κινέζικη JD.com και η Amazon, εισήλθε σχετικά πρόσφατα στην Ευρώπη εγκαινιάζοντας τον Μάρτιο το πρώτο της κατάστημα το Amazon Fresh στο Λονδίνο. Στο κατάστημα Amazon Fresh στο Ιλινγκ, μπορούν να κάνουν τα ψώνια του μόνο μέλη του Amazon Prime. Κάτι που θα ισχύσει και στα επόμενα 10 καταστήματα Amazon Fresh που θα ανοίξει ο Jeff Bezos της Amazon στη Βρετανία.
Και άλλες Ευρωπαϊκές αλυσίδες πρόκειται να αναπτύξουν τα δικά τους καταστήματα χωρίς υπαλλήλους και ταμεία σούπερ μάρκετ. Η αλυσίδα Wundermart θα μετατρέψει 20 “παραδοσιακά” της καταστήματα στις Βρυξέλλες σε high tech σούπερ μάρκετ χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της AiFI, κάτι αντίστοιχο με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Amazon. Η Wundermart θα εφαρμόσει την τεχνολογία όρασης υπολογιστών της AiFi σε υπάρχοντα καταστήματα στην Ευρώπη για να βελτιώσει την εμπειρία αγορών, καταργώντας το ταμείο και βελτιώνοντας τη διαχείριση των αποθεμάτων.
Η AiFi είναι μια κινεζική εταιρεία λογισμικού που πριν από λίγο διάστημα άνοιξε στη Σαγκάη ένα τέτοιο σούπερ μάρκετ, δεν έχει φιλοδοξίες να γίνει λιανέμπορος απλά θέλει να επιδείξει την τεχνολογία της σε ενδιαφερόμενα μέρη. Και ο Jeff Bezos της Amazon αναζητά πελάτες – λιανοπωλητές για να πουλήσει το δικό του λογισμικό το «Just Walk Out».