Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τελικά τη Γροιλανδία εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια» είπε.
«Θεωρώ πως θα συμβεί» είπε ο Τραμπ σε διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. «Είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα. Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».
Από τον Ιανουάριο, όταν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι η Γροιλανδία θα γίνει μέρος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, μια ιδέα που απορρίπτουν οι περισσότεροι Γροιλανδοί.
Το τεράστιο νησί, που έχει μόλις 57.000 κατοίκους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής κούρσας για τον έλεγχο της Αρκτικής, μιας περιοχής πλούσιας σε φυσικούς πόρους οι οποίοι γίνονται ολοένα και περισσότερο προσβάσιμοι καθώς λιώνουν οι πάγοι. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν εντείνει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή.
«Ο κόσμος θέλει αλλαγή (…) Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν την ευημερία μας», δήλωσε ο Γενς- Φρέντερικ Νίλσεν, επικεφαλής του Demokraatit και πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών. «Δεν θέλουμε ανεξαρτησία αύριο, αλλά θέλουμε να θέσουμε καλά θεμέλια» προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νουούκ. Τώρα ο Νίλσεν θα πρέπει να συνομιλήσει με άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντας της περίπου ένα δισ. δολάρια ετησίως.
Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα υποχωρήσει χωρίς τη στήριξη της Δανίας. Το έντονο ενδιαφέρον του Τραμπ έχει προκαλέσει αναταράξεις στο νησί και, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περηφάνια των αυτοχθόνων για τον πολιτισμό τους, έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεξαρτησίας.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο βρήκε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας στηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά είναι διχασμένοι για το χρονοδιάγραμμα προς αυτή. Το νησί έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους, περιλαμβανομένων κρίσιμων μετάλλων όπως σπάνιες γαίες. Ωστόσο λόγω των ανησυχιών για το περιβάλλον η εξόρυξή τους μέχρι στιγμής προχωρά με αργούς ρυθμούς. Και τα έξι μεγάλα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή.