Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδο ρεκόρ, επαναλαμβάνοντας ότι η σφιχτή πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ «για μεγάλο χρονικό διάστημα» για την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 21% για τέταρτη συνεδρίαση την Παρασκευή, συμφωνώντας με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Η Διοικητής Ελβίρα Ναμπιουλίνα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ενημέρωση στις 3 μ.μ.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα διατηρήσει τις νομισματικές συνθήκες τόσο σφιχτές όσο χρειάζεται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο το 2026», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με το βασικό επιτόκιο θα ληφθούν ανάλογα με την ταχύτητα και τη βιωσιμότητα της μείωσης του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών».
Ενώ το ράλι του ρουβλίου έχει συμβάλει στην επιβράδυνση της εποχικά προσαρμοσμένης αύξησης των τιμών, η Ναμπιουλίνα αντιμετωπίζει μια δυσοίωνη προοπτική για την οικονομία από αυτό που αποκάλεσε «τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο» λόγω της πολιτικής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η εποχικά προσαρμοσμένη αύξηση των τιμών μειώθηκε στο 7,1% τον Μάρτιο από 7,5% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα. Ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 10%, αναμένεται να αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά από τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοκ, σύμφωνα με την τράπεζα.
Η ομάδα της Ναμπιουλίνα, η οποία πέρυσι πολέμησε την αύξηση των τιμών εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία με αυξήσεις επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, βλέπει τώρα την «αρχή της σταδιακής εξόδου από τη φάση της οξείας υπερθέρμανσης» της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση αυτού του μήνα.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν την Παρασκευή ότι «η ισορροπία των κινδύνων για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω», καθώς επιδιώκουν να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών στο 4%.
«Οι βασικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι συνδέονται με μια μεγαλύτερη ανοδική απόκλιση της ρωσικής οικονομίας από μια ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης και υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και με την επιδείνωση των όρων του εξωτερικού εμπορίου», ανέφερε η τράπεζα. «Μια περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και των τιμών του πετρελαίου σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μπορεί να έχει προπληθωριστικές επιπτώσεις μέσω της δυναμικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου».
Η κεντρική τράπεζα θα λάβει την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της στις 6 Ιουνίου.