Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα τον Απρίλιο διολίσθησε στη χειρότερη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο του 2023, αποκαλύπτοντας τα πρώτα πλήγματα από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και εντείνοντας τις εκκλήσεις για άμεση πολιτική ενίσχυση.
Ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, στις 49 μονάδες από 50,5 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Κάτω από το 50 θεωρείται ζώνη ύφεσης. Ο μη μεταποιητικός δείκτης, που καλύπτει τους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, κατέγραψε μικρότερη από την προβλεπόμενη αύξηση της δραστηριότητας.
Τα στοιχεία αποτελούν το πρώτο επίσημο και ανησυχητικό σήμα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας μετά την επιβολή εκτεταμένων δασμών ύψους 145% από τη διοίκηση Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα – ένα επίπεδο που αναμένεται να πλήξει σοβαρά έναν τομέα που συνεισέφερε σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το περασμένο έτος.
«Είναι σίγουρα χειρότερα απ’ ό,τι αναμέναμε. Δείχνει ότι οι δασμοί άρχισαν να “δαγκώνουν”», δήλωσε ο Ρόμπιν Σινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley, στο Bloomberg TV. Προέβλεψε σημαντική οικονομική επιβράδυνση στο τρέχον τρίμηνο, που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα μέτρα τόνωσης.
Το γουάν εκτός ηπειρωτικής Κίνας συνέχισε την πτώση του, υποχωρώντας κατά 0,1% περίπου στα 7,27 ανά δολάριο, μετά τη δημοσίευση των απογοητευτικών στοιχείων. Ο δείκτης CSI 300 του χρηματιστηρίου ενδοχώρας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει οδηγήσει μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους, όπως οι UBS και Goldman Sachs, να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2025 σε περίπου 4% ή και χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανία ήρθαν μετά από προειδοποιητικά σημάδια στις εξαγωγές, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση φορτίων έως και 60%.
Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, όταν η Σανγκάη τέθηκε σε καθολικό lockdown λόγω πανδημίας.
Υποδείκτης έδειξε ότι η απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης συρρικνώθηκε με τον χειρότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τις αρχές να σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας.
Για να ανακουφίσει τους εξαγωγείς, το Πεκίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδιο στήριξης προβληματικών επιχειρήσεων με πρόσβαση σε δανεισμό και τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης. Ωστόσο, απέφυγε την υιοθέτηση πιο επιθετικών μέτρων τόνωσης, δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή του πακέτου που εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου.